Tu Bişvat kurumlarımızda kutlandı

Toplum
23 Ocak 2008 Çarşamba

Ortaköy Sinagogu’nda

Pazartesi akşamı, adını Şevat ayından alan Tu Bişvat Bayramı, diğer bir deyişle yeni fidanların yılbaşısı, yine o rengarenk, neşeli ve kalabalık görüntüsüyle Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu’nda kutlandı.

Kutlamaya Isaac Amar, Ilan Haviv, Dvir Eliyau Kohen yurtdışından katıldı. Bayram kutlaması Cantor Ilan Haviv’in  Şofar’ı ile başladı. İsrail Başkonsolosu Mordehai Amihai ve Hahambaşı Rav İsak Haleva birer konuşma yaptı. Hahambaşı Haleva konuşmasında Tu Bişvat’ın Yahudi dini  takvimine göre 15 Şevat gününe denk geldiğini, ancak  bir yılbaşı kutlaması için, ayın tam ortasının seçilmesinin nedenlerini sorguladı ve şöyle devam etti; “Tu Bişvat, toprak altındaki  suların depolanmasının ve tabiatın bahara hazırlandığının bir işaretidir. Ayrıca, Tanrı’nın verdiği nimetleri biz bu gün sayesinde düşünce ve hareketlerimizle idrak edip, bunu O’na şükrederek gösteriyoruz.”Berahot ve şarkılar hep bir ağızdan neşeyle söylendi. Haviv etkileyici sesiyle, yahidleri coşturdu. İhtiyarlara Yardım Derneği’nin özenle hazırladığı  kuruyemiş ve meyvelerden oluşan  sofralar ve etrafta neşeyle koşuşan çocuklar herkesi  mutlu etti. Kleri Kapyas ve Semih Levi’nin önderliğinde Keli Kalaora, Deniz Andiç, Belisa Barokas, Yitshak Haleva, Beril Horada ve Dani Albukrek’ten oluşan Ortaköy Talmud Tora çocukları okudukları şiir ve şarkılarla kutlamaya ayrı bir renk kattılar.

Ortaköy Sinagogu Haham Akaali Rav Naftali Haleva yaptığı kısa konuşmada günün anlam ve önemine değindi ve geceye emeği geçen Ortaköy Sinagogu Hanımlar Komisyonu, Rony Video, Alberto Modiano ve Pixus’a teşekkürlerini iletti.

Elda PASE

Dostluk Yurdu Derneği'nde

Ağaçlar Bayramı olarak bilinen ve her yıl 14 Şevat’ı 15 Şevat’a bağlayan akşam kutlanan Tu Bişvat Bayramı tüm derneklerde ve sinagoglarda farklı aktivitelerle kutlanıyor. Bu kapsamda, 21 Ocak Salı akşamı Dostluk Yurdu Derneği lokalinde eğlenceli bir gece yaşandı.

DYD İdare Heyeti üyelerinin yanı sıra, Kasım ayında sahnelenen Masada Müzikali oyuncularının da tam kadro olarak katıldıkları gecede, İzi Eli’nin gitarıyla seslendirdiği neşeli şarkılar, katılanlara tam bir bayram havası yaşattı.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Başkan Ceki Karmona, Tu Bişvat’ın Dostluk Yurdu Derneği için önemini dile getirdi ve derneğin temellerinin bundan tam 42 yıl önce, 1966 yılında Tu Bişvat Bayramı sırasında atıldığını belirtti. Zeytin berahasını okurken ise, “Bu beraha ev sahibi tarafından okunur. Ben de izninizle DYD’nin vekâleten sahibi olarak, tüm emeği geçenler adına, bu berahayı okumak istiyorum” dedi. Her türlü ağaçta ve toprakta yetişen çeşit çeşit meyvelerle donatılmış masalarda oturan davetliler, Selim Nahmias, İzzet Bana, Ediz Bahar, Erol Eskenazi, Jojo Eskenazi Gözcü, Buket Bahar Sağlamlar tarafından değişik makamlarda söylenen berahaların ardından  kurabiyeler, zeytinler, hurmalar yenildi. İlerleyen saatlerde misafirler, Selim Kastoryano ile Yosi Hatem’in müziği ve Masada oyuncularının hep bir ağızdan söyledikleri hareketli şarkılar eşliğinde dans ettiler.

Golden Age GKD’de kutladı

Golden Age Komisyonu 21 Ocak  Pazartesi günü Tu-Bişvat Bayramını kutlamak üzere dostlarını Göztepe Kültür Derneği’nde buluşturdu. Avrupa yakasındaki katılımcılar Şişli ve Kurtuluş’tan kalkan servislerle derneğe getirildi. Anadolu Yakasından gelenlerle birlikte 200 kişilik katılımın sağlandığı günde GKD Hanımları’nın hazırladığı çay ikramlarının ardından, Rav Yeuda Adoni, Tu-Bişvat Bayramı’nın anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Daha sonra misafirlerle birlikte berahaları okudu ve yemişler yendi. Ardından sahne alan GKD Hanımları hazırlamış oldukları eğlenceli gösteriyi sundu. Golden Age Komisyonu Başkanı Meri Maya yaptığı konuşmada bir bayramı daha GKD’de kutlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek dernekler arası dayanışmanın önemini vurguladı ve Rav Adoni’ye bir teşekkür mektubu sundu. Başkan Vekili Eti Pinto, GKD Hanımlar Başkanı Ester Arditi’ye bir teşekkür sertifikası takdim ederken, Arditi, Golden Age’in çalışmalarından övgüyle söz etti ve misafirlerini ağırlamaktan memnunluk duyduklarını belirtti. Golden Age Başkan Vekili Şeli Elmas ise tüm oyunculara birer teşekkür mektubu verdi. Ayrıca tüm katılımcılara Golden Age Hanımlarının hazırlamış olduğu yemiş paketleri hediye edildi.