Afrika / Kenya

-Başkanlık yarışının ardından- 27 Aralık başkanlık seçimlerinde, Raila Odinga'nın liderliğini yaptığı Turuncu Demokratik Hareket, seçimlerde en çok oyu alan parti olmuştu. Ancak Odinga, hükümetin hile karıştırdığını öne sürdüğü bu seçimlerde cumhurbaşkanı olamadı.

Karel VALANSİ Diğer
16 Ocak 2008 Çarşamba

Afrika / Kenya

Başkanlık yarışının ardından

27 Aralık başkanlık seçimlerinde, Raila Odinga'nın liderliğini yaptığı Turuncu Demokratik Hareket, seçimlerde en çok oyu alan parti olmuştu. Ancak Odinga, hükümetin hile karıştırdığını öne sürdüğü bu seçimlerde cumhurbaşkanı olamadı.

Başkent Nairobi'deki ilk meclis oturumunu Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki'nin açması bekleniyor. Muhalif milletvekilleri tartışmalı seçimlerin ardından ilk oturumunu yapacak parlamentoda gösteriye hazırlanıyor. Muhalif milletvekilleri hükümete ayrılan sıralara oturmayı planlıyor. Muhalif milletvekillerinin hükümet sıralarına oturmaya çalışmasının yanı sıra, oturumda yapılması planlanan Parlamento Başkanı ve Başkan Yardımcısı seçimlerinde de gerilim yaşanması bekleniyor çünkü hiçbir parti gereken üçte ikilik çoğunluğu sağlayamamış durumda. Muhalefet önümüzdeki günlerde üç günlük protesto gösterileri de düzenlemeyi planlıyor.

Afrika

• Malavi: Çin’in yeni dostu

Çin Merkez Televizyonu CCTV, Pekin Yönetimi ile Malavi arasında 41 yıl sonra büyükelçilik düzeyinde diplomatik ilişki kurulduğunu duyurdu. Konuyla ilgili açıklama, Tayvan’ın Malavi ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini ilan etmesinden hemen sonra yapıldı. Tayvan, Çin’in Malavi’ye önerdiği 6 milyar dolarlık yardımı karşılayamayacaklarını ifade etti. Tayvan’ı çoğu yoksul 23 ülke tanırken, 170 ülke Pekin yönetimini tüm Çin’i temsil eden hükümet olarak kabul ediyor.

Amerika

• ABD:  Guantanamo 6 yaşında

ABD'nin terör zanlılarını tuttuğu Guantanamo Üssü'nün açılmasının altıncı yıldönümü nedeniyle dünya genelinde Uluslararası Af Örgütü tarafından organize edilen protesto gösterileri yapılıyor. Guantanamo’nun kapatılması için İngiltere, İsveç, İrlanda, Bahreyn, Güney Kore, Polonya, Lüksemburg, Danimarka, İspanya, Paraguay ve ABD’nin başkenti Washington’da da eylemler yapıldı. İstanbul ve Ankara'da da küçük çaplı gösteriler düzenlendi.

• Guatemala: Solcu Colom göreve başladı

Alvaro Colom, Guatemala Devlet Başkanı olarak yemin ederek görevine başladı. Colom, 1954 yılında ABD tarafından düzenlendiği iddia edilen bir darbe ile 1954 yılında iktidardan uzaklaştırılan Jacabo Arbenz’in ardından gelen ilk solcu devlet başkanı.

• Kolombiya: Rehineler serbest

Kolombiya'da, isyancı Devrimci Silahlı Güçler (DSG)'nin yıllar sonra serbest bıraktığı iki kadın rehine Clara Rojas ve Consuelo Gonzalez Venezüella’da ailelerine kavuştu. 57 yaşındaki Gonzalez 2001, 44 yaşındaki Rojas ise 2002'de kaçırılmışlardı. Kolombiya Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe DSG'e, hükümetiyle doğrudan görüşmeler yapma çağrısını yineledi.

Asya

• Afganistan: Otele terörist saldırı

Başkent Kabil'de, Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gah Store’un yanı sıra uluslararası yardım görevlileri ve diplomatların kaldığı Serena Oteli'nde düzenlenen saldırıda dördü yabancı yedi kişi öldü. İçişleri Bakanlığı sözcüsü otelin önünde düzenlenen intihar saldırısını bir patlamanın izlediğini ardından da çevreye ateş açıldığını söyledi. Saldırıyı Taliban üstlendi.

• Tayland: Malezya sınırında saldırı

Tayland'ın güneyinde ayrılıkçı Müslüman isyancı güçlerin düzenlediğinden şüphelenilen saldırıda Malezya sınırındaki Narathiwat Bölgesi’nde çalışan öğretmenleri koruma görevinden dönen sekiz asker yaşamını yitirdi.

• Japonya: Füze savunma sistemi

Kuzey Kore'yle ilgili kaygılar Japonya'yı füze savunma sistemlerini yenilemeye sevk etti. Japon Ordusu'nun bir sözcüsü Tokyo'da iş dünyasının yoğunlaştığı Shinjuku Parkı ve İmparatorluk Sarayı'yla hükümet binalarına yakın olan Ichigaya'nın denendiğini belirtti. Sözcü ayrıca denemelerin Tokyo’nun diğer yoğun noktalarında tekrarlanacağını sözlerine ekledi.

• Pakistan: Askeri üsse saldırı

Pakistan'ın Afganistan sınırına yakın bir askeri üsse saldırmak isteyen militanlarla askerler arasında çıkan çatışmada yaklaşık 50 militanın öldürüldüğü bildirildi.

Avrupa

• Rusya: İngiltere ile kriz

İngiltere'nin eğitim ve kültürel çalışmalar konusunda önde gelen kuruluşlarından British Council'in St.Petersburg ve Yekaterinburg kentlerindeki büroları, hükümetin yasağına rağmen yeniden açılması üzerine Rus Dışişleri Bakanlığı'nın İngiltere Büyükelçisi'ni görüşmeye çağırdığı bildirildi.

• İspanya: 9 Mart’ta seçim

İspanya’da sosyalist Zapatero Kabinesi’nin son toplantısında alınan 9 Mart tarihinde genel seçimlere gidilmesine ilişkin karar, Kral Juan Carlos’a sunuldu. İspanya’da 4 yılda bir yapılan ve normal süresinde düzenlenecek 9 Mart’taki genel seçimler öncesinde, anketlerde iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi önde.

Ortadoğu

• İran: UAEK’nin başarısı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed el Baradey ile İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Tahran'daki görüşmesi ardından İran'ın geçmişteki gizli nükleer faaliyetleri konusundaki önümüzdeki dört hafta içinde soru işaretlerini giderme sözü verdiğini açıkladı.

• Irak: El Kaide’ye operasyon

ABD ve Irak askerlerinin, El Kaide terör örgütüne karşı birlikte yürüttüğü “Zümrüdüanka Hayaleti” operasyonu kapsamında, Diyala eyaletinde 60 militan öldürüldü, 193 şüpheli de göz altına alındı.