Gül ABD temaslarını tamamladı

Geçen hafta ABD gezisine çıkan Cumhurbaşkanı Gül, Washington’da ABD Başkanı Bush’un yanı sıra New York’ta Yahudi cemaati liderleriyle de görüştü

- Dünya
16 Ocak 2008 Çarşamba

ABD gezisi kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül geçtiğimiz hafta Salı günü, ABD Başkanı George Bush ile görüştü. Beyaz Saray’da yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen liderler karşılıklı dostluk mesajları verdi.

Beyaz Saray bahçesinde yapılan basın toplantısında Bush, Türkiye’yi “büyük stratejik ortak” olarak nitelendirdi. Bush; “Türkiye’yi Batı ve İslam Dünyası arasında yapıcı bir köprü olarak görüyorum” dedi. Bush ayrıca Türkiye’nin demokrasi ile İslam’ın bir arada yasayabileceğini gösteren mükemmel bir örnek olduğunun da altını çizdi.

Amerikan Başkanı, Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyeliğini destekleyerek “Avrupa’nın üye olan Türkiye’den çok faydalanacağına inanıyorum” dedi.

Bush, Gül ile yaptıkları toplantıda Ortadoğu ile ilgili konularda görüş alışverişi yaptıklarını söyledi. Bunun yanı sıra Bush, Pakistan ve Afganistan’daki son gelişmeleri değerlendirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı ise konuşmasında Türkiye ile ABD’nin bütün dünyada barış, istikrar ve refah getirmek için beraber çalışmaya devam edeceklerini söyledi.  Gül, ABD ile ortak vizyonu paylaştıklarını belirtti.

Gül ayrıca ortak düşman terör örgütü PKK’ya karşı beraber çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Abdullah Gül “Burada PKK’ya beraber savaşmanın öneminin altını bir kere daha çizdik” dedi. Gül Bush’a bu konudaki kararlığına ve ilgisine teşekkür etti.

Bush ise PKK’yı Türkiye’nin ve Irak’ın düşmanı olduğunu ve bu ülkelerdeki insanların  barış içinde yasamak istediklerini söyledi.  Görüşmenin ardından Woodrow Wilson adli düşünce kurulusunda soruları yanıtlayan Abdullah Gül Türkiye’de kökten dinciliğin yükselişte olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı, “Türkiye’deki gençler daha çok modernliğe ilgi duymakta” dedi. Gül ayrıca Türkiye’nin hem ABD hem Irak ile işbirliğinde olduğunu söyledi. Iran için ise “Türkiye her zaman komşularıyla iyi ilişkiler kurmaya çalışmakta” dedi.

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino ise Bush ile Gül görüşmesini iki ülkenin uzun sureli önemli ortaklıklarının yansıması olarak değerlendirdi. Perino ayrıca Bush Yönetimi’nin Türk Yönetimi’nden PKK sorununu uzun vadeli politik çözüm olarak görmek istediğini söyledi. Perino “ABD Yönetimi’nin elinde henüz bir çözüm olmadığını ancak uzun suren çatışmaları sona erdirmek için elinden geleni yapacak” dedi. Gül ise PKK ile politik çözüm olamayacağını söyledi. Gül “El- Kaide ile nasıl politik çözüm olmazsa PKK ile de olamaz” dedi.

Gül Yahudi liderlerle de görüştü

Geçtiğimiz Perşembe günü ise Cumhurbaşkanı, ABD’deki Yahudi liderleri New York’ta kabul etti. ADL Direktörü Abraham Foxman,  Gül ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada ABD’deki Yahudi cemaatinin Türkiye’nin ABD, İsrail ve ABD’deki Yahudi cemaati ile dostça ilişkilerinin devam etmesi halinde Türkiye’yi her zaman destekleyeceklerini söyledi. Foxman Ermeni sorununa değinilmediğini belirtti. Foxman ayrıca çıkan kararnamenin artık önemli olmadığını belirterek “Türkiye ve Yahudi cemaati konu üzerinde tam anlamıyla işbirliğinde” dedi. Yahudi Lider, ise ADL’nin kararname ile ilgili görüşünün hiçbir zaman değişmeyeceğini söyleyerek tarihi meselelerin politika olarak oynanmasına karsı olduğunu dile getirdi. Foxman ayrıca PKK terörünü konuştuklarını söyledi. Foxman ABD’deki Yahudi cemaati’nin PKK terörizmine karşı Türkiye’yi desteklediklerini belirtti.

Abraham Foxman ABD’deki Yahudi Cemaat temsilcilerinin yaz aylarında Ankara ve İstanbul’u ziyaret edeceklerini söyledi.