Ortadoğu’dan Bush geçti

ABD Başkanı George W. Bush’un sekiz günlük Ortadoğu gezisi sona erdi. Gezinin ilk ayağı olan İsrail’de yoğun temaslarda bulunan Bush, ilk kez Filistin topraklarına geçti. Daha sonra Suudi Arabistan’ı ziyaret eden ABD başkanının Ortadoğu gündemini, İsrail- Filistin barışı ve İran oluşturdu

Dünya
16 Ocak 2008 Çarşamba

Görevinin son yılına giren ABD Başkanı George W. Bush, İsrail ile Fİlistin arasındaki barış görüşmelerini canlandırmak ve İran’a yönelik sürekli baskı sağlamak amacıyla çıktığı Ortadoğu gezisini tamamladı. Sekiz günlük gezi boyunca Bush başta İsrail ve Filistin olmak üzere, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirliği ve Suudi Arabistan’ı ziyaret etti.

Bush ziyaretinin ilk ayağında Kudüs’te temaslarda bulundu. Ardından ilk kez Filistin topraklarına geçti. İsrailli ve Filistinli liderlerle ayrı ayrı yaptığı temaslarda bir Filistin devletinin kurulması ve mülteciler sorunun çözümlenmesi için, tazminatı da içeren uluslararası bir mekanizma kurulması gerektiğini belirten Bush, barış için iki tarafın da acil önlemler alması önerisini yineledi.

İsrail Hükümeti’nin bakanlarını Başbakan Olmert’e destek vermeye çağıran Bush, Olmert’in güçlü bir lider olduğunu belirtti. İsrail’deki son gününde Yad Vaşem Müzesi’ni ziyaret edenBush, İkinci Dünya Savaşı sırasında öldürülen altı milyon Yahudi için saygı duruşunda bulundu.

İsrail’deki temaslarının ardından Batı Şeria’ya geçen Bush, Filistin Lideri Mahmud Abbas ile Mukata Karargahı’nda 1.5 saat başbaşa görüştü.

Bush, Ortadoğu gezisinin bir sonraki ayağında geçtiği Kuveyt’te ABD birliklerinin komutanı General David Petraeus ve Büyükelçi Ryan Crocker'den brifing aldı. Kuveyt’teki temaslarının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'ye giden ABD başkanı genç işadamları ve girişimcilerle bir araya geldi.