Yahudi Dünyasindan

Nelly BAROKASUNESCO`dan bir ilk…Uluslararası Holokost`u Anma Günü`nde UNESCO bu yıl ilk kez etkinlik düzenleyen kuruluşlar arasında...

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’in BM Elçisi David Kornbluth 27 Ocak günü gerçekleşecek Uluslararası Holokost’u Anma Günü’nün UNESCO’nun İsrail delegasyonu ile işbirliği içinde gerçekleşeceğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’in himayesinde gerçekleşecek etkinliklere UNESCO Genel Başkanı Koichiro Matsuura, Simone Veil, İsrail Sosyal İşler Bakanı İtzhak Herzog gibi kişiler katılacak.
Uluslararası Holokost’u Anma Günü vesilesi ile Fransız televizyonu France 2, “Resistance-  When it was necessary to save the Jews” adlı filmi ilk kez ekranlara yansıtacak. Ölüm kampı Auschwitz’de SS’lerin 1944’ün mayıs veya haziran ayında çektikleri fotoğraflardan oluşan bir sergi halka açılacak.
2005 yılının Kasım ayında BM Genel Asamblesi, 27 Ocak tarihinin Uluslararası Holokost’u Anma Günü olması kararını almıştı. Merkezi Washington’da bulunan David S. Wyman Holokost Eğitimi Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırma, Holokost inkarcısı David Irving’in 2006’da Avusturya’da hapsedilmesinin ardından 2007’de Holokost inkarcılığının giderek artma eğiliminde olduğunu ortaya çıkardı. Avusturya’dan İngiltere’ye gönderildikten sonra Irving ve diğer Holokost inkarcıları bu yöndeki etkinliklerini çeşitli ülkelerde sürdürdüler, hatta İtalya’da geniş çaplı bir konferans düzenlediler.
David S. Wyman Holokost Eğitimi Enstitüsü’nün araştırması bazı olumlu gelişmelere de yer verdi: BM Genel Asamblesi ile UNESCO’nun Holokost inkarcılığına cephe alması, AB’nin 27 ülkesinin Holokost inkarcılığını yasaklaması ve bazı Avrupa ülkeleri hükümetlerinin özellikle Almanya ve Avusturya’nın Holokost inkarcılığını suç saymasının olumlu gelişmeler olarak değerlendirildi.

Yad Vaşem’den George W. Bush’a hediye
II. Dünya Savaşı’nda bir Holokost Kurbanı’nın Nazilerden saklandığı süre içinde dini temaları kullanarak yaptığı çizimlerin bir kopyası önümüzdeki hafta Yad Vaşem’i ziyaret edecek olan ABD Başkanı Bush’a hediye edilecek
ABD Başkanı George W. Bush’a sunulacak bu simgesel hediye, sanatçı Carol Deutsch’ın  dini temaları kullandığı 99 çiziminden oluşuyor. Bu çizimlerin orijinalleri kapağında Davud Yıldızı ve Yedi Kollu Şamdan motifinin bulunduğu el yapımı bir tahta kutuda yer alıyor.
Belçikalı ünlü ressam James Ensor’un öğrencisi olan Deutsch, bu çizimleri ailesi için ABD vizesi alma girişinde başarısız olmasının ardından Belçika’da gizlendiği 1941- 1942 yılları arasında yaptı.
Gizlendikleri ihbarı üzerine Carol Deutsch ve eşi 1943’te Gestapo tarafından yakalanarak Auschwitz’e gönderildiler. Karısı Auschwitz’in gaz odalarında, Carol Deutsch ise Buchenwald’da yaşamlarını yitirdiler. Carol öldüğünde 50 yaşındaydı.
Naziler tarafından yakalanmasından önce Carol Deutsch dini temalı çizimlerini iki yaşındaki kızı İngrid’e bıraktı. Belçika’nın güneyinde Katolik bir ailenin koruması altında gizlenen İngrid ve büyükannesi Holokost’ta hayatta kalmayı başardılar.
Carol Deutsch’ün bu eserleri şimdi Yad Vaşem Müzesi’nin Holokost Sanatı bölümünde sergileniyor. Müze bu eserlerin ve içinde bulundukları tahta kutunun kopyalarını yaptırttı. Müze Müdürü Avner Shalev, İsrail gezisinin üçüncü gününde Yad Vaşem’i ziyaret edecek olan Bush’a bu anlamlı eserin bir kopyasını hediye edecek.
New York’tan İsrail’e göç eden ve Yad Vaşem’de çalışan Carol Deutsch’ün küçük yeğeni Debbie Deutsch- Berman “Bu çizimler, en kötü şartlarda dahi sanat ve güzelliğin her zaman ölümsüz olabileceği gibi evrensel bir mesaj taşıyorlar” demekte.