Haftanın İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİAmerika / ABDIowa seçimlerinin ardındanABD’de Kasım ayında düzenlenecek olan başkanlık seçimleri için Iowa’da yapılan önseçimlerin ardından, New Hampshire eyaleti sandık başına gidiyor.

Dünya
9 Ocak 2008 Çarşamba


Iowa’dan birincilikle çıkan Demokrat Parti’nin siyahi adaylarından Barack Obama’nın, anketlere göre New Hampshire eyaletinde de rakiplerini geride bırakması bekleniyor.
ABD’de Iowa eyaletinde geçen perşembe yapılan ilk ön seçimde Demokrat Parti’de Obama zafer kazanırken, Clinton ise John Edwards’ın ardından ancak üçüncü sırada yer alabilmişti. Siyasi gözlemciler, eski başkan Bill Clinton’ın eşi Hillary Clinton’ın, New Hampshire eyaletini de kaybetmesi durumunda başkanlık yarışında çok zorlanacağını belirtiyor. Iowa ön seçiminden önce New Hampshire’daki anketlerde Clinton, Obama’nın birkaç puan farkla önünde bulunuyordu.
Ülke çapında hala şansı olduğu belirtilen, ancak Iowa ön seçimine katılmayan ve New Hampshire’da da iddiası olmayan New York’un eski Belediye Başkanı Rudy Giuliani ise diğer ön seçimlere hazırlanıyor.

Afrika
• Kenya: Protesto iptal
Muhalefet Lideri Raila Odinga, ABD'nin üst düzey Afrika Temsilcisi Jendayi Frazer'den arabuluculuk sürecinin devamı garantisini aldıklarını ve ülkeyi krize sürükleyen cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto için yapacakları gösterileri iptal ettiklerini açıkladı.
• Liberya: Taylor davası başladı
Liberya'nın eski Cumhurbaşkanı Charles Taylor'ın, savaş suçu işlediği gerekçesiyle yargılandığı dava, Hollanda'nın Lahey kentinde yeniden başladı. Afrikalı bir liderin yargılandığı ilk uluslararası savaş suçları davasında Taylor, Sierra Leone'de 1991- 2001 yılları arasında süren iç savaş sırasında elmas karşılığı isyancı Birleşik Devrimci Cephe'ye silah satmakla suçlanıyor.
• Moritanya: Dakar Rallisi iptal
Dünyanın en önemli motor sporları organizasyonlarından Paris- Dakar Rallisi güvenlik sorunları nedeniyle iptal edildi. 9273 kilometrelik Dakar Rallisi'nin dokuz etabının geçeceği Moritanya'da geçen ay dört Fransız turist öldürüldü.

Amerika
• ABD: Libya görüşmesi
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Libya Dışişleri Bakanı Abdurrahman Şalkam, Washington’da bir araya geldi. Bu görüşme, bir Libya Dışişleri Bakanının 1972’den bu yana Amerikan dışişlerini ilk ziyareti oldu. İki ülke bilim ve teknoloji alanlarında işbirliği anlaşması imzalandı. ABD ve Libya arasındaki ilişkiler, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin kitle imha silah programından vazgeçmeyi, terörizmi kınamayı ve Pan Am uçağı ile La Belle disko saldırıları için tazminat ödemeyi kabul ettiği 2003 yılında tekrar başladı.
• ABD: Altın Küre ödül töreni iptal edildi
Senaryo yazarlarının grevi nedeniyle pazar günü yapılması planlanan 65. Altın Küre ödül töreni iptal edildi, sadece basın toplantısı düzenlenecek. Şimdi gözler Akademi Ödüllerinin- yani Oscarların- akıbetine çevrildi. Yazarlar Birliği bu organizasyonda da grev hattı oluşturacaklarını açıkladı.
• Honduras: Sarhoş bakan
Honduras Dışişleri Bakanı Milton Jimenez, kendisini alkollü araç kullanırken yakalayan polise vurduğu görüntüleri internete düşünce istifa etti.

Asya
• Sri Lanka: Bakan’a Suikast
Sri Lanka Uluslaşma Bakanı DM Dassanayake'nin başkent Kolombo yakınlarında yol kenarına yerleştirilen bir bombanın araç konvoyunun geçişi sırasında patlaması sonucu öldü. Saldırıdan ayrılıkçı Tamil Kaplanları örgütü sorumlu tutuluyor.
• Endonezya: Suharto’nun durumu ağır
Geçen hafta kalp ve böbrek sorunlarından kaynaklanan kansızlık ve düşük tansiyon nedeniyle hastaneye kaldırılan ülkenin eski Lideri Suharto'nun sağlık durumunun kötüleştiğini bildirildi. Doktorlar, 86 yaşındaki Suharto'da iç kanama işaretleri görüldüğü ve akciğerlerinde sıvı birikmesi olduğunu açıkladılar.
• Avustralya: Aborijinlere tazminat yok
Avustralya hükümeti, kıtanın yerlileri olan Aborijin topluluğunun yüzlerce milyon dolar tazminat ödenmesi yönündeki taleplerini reddetti. Aborijin çocuklar, yaklaşık kırk yıl boyunca ülkenin beyaz nüfusu içinde asimile edilmek üzere ailelerinin ellerinden alınmışlardı. Kasım ayında yapılan seçimle iktidara gelen Başbakan Kevin Rudd, hükümetin bu politikası nedeniyle Aborijin topluluklarından özür dileyeceği taahhüdünde bulunmuştu.
• Çin: İkinci çocuk yapmayın
Çin'in orta kesimlerinde yetkililerin ülkedeki nüfus artışını kontrol altına almak için uygulanan tek çocuk politikasına uymayan 500 kişiyi Komünist Parti üyeliğinden attığı belirtildi. Resmi makamlara göre 380 kişi ikinci çocuğa sahip oldukları için işlerini kaybetti.
• Japonya: Sigara yasağı
Başkent Tokyo’daki iki büyük taksi derneği, yeni yıldan itibaren taksilerde sigara içme yasağı uygulamaya başladı.

Avrupa
• Kosova: Bağımsızlık
Kosova'daki başlıca iki siyasi parti, Sırbistan'dan bağımsızlık ilanında bulunması beklenen bir koalisyon oluşturdu.
• İtalya: Çöp dehşeti
Napoli nakledecek yer olmadığı için toplanmayan, gün geçtikçe büyüyen ve kokuşan, 100 bin ton çöp ile kaplı. Bu probleme çare bulmak için Roma'da yapılan olağanüstü hükümet toplantısı ardından Napoli'ye askeri birlikler sevk edildi. AB, İtalya'nın sert cezalara çarptırılacağını bildirdi. Kentte çöp işini büyük bir gelir kaynağına dönüştüren ve bu sebeple yüksek teknoloji fırınlar inşa edilmesini engelleyen mafya ise asıl sorun. Napoli'nin çöp sorununu 15 yılda 2 milyar Euro harcanmasına rağmen halen çözülemedi.
• Gürcistan: Saakaşvili kazandı
Gürcistan'da, önceki gün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda oyların yaklaşık yüzde 53'ünü alan Mihail Saakaşvili'nin kazandığı açıklandı. Ancak seçimlerde hile yapıldığını savunan muhalefet, sonucu kabul etmiyor.

Ortadoğu
• Irak: Rafineride yangın
Başkent Bağdat'ın 180 km. kadar kuzeyindeki bulunan ve Irak'ın en büyük petrol rafinerisi olan Beici’de kaza sonucu çıkan yangında tesis büyük hasar gördü, 1 kişi öldü. Kuzey Irak’taki Zaho kasabasında, bir Türk işadamının da ortağı olduğu motoryağı deposunda yangın çıktı, Türkiye üzerinden ithal edilen 25 tır motoryağı yandı.
• İran: Alman diplomat sınırdışı
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Almanya Büyükelçiliği’nde görevli bir diplomattan diplomasi dışı hareketlerde bulunması nedeni ile ülkeyi terketmesinin istendiğini doğruladı. İran’ın bu tavrının, Temmuz ayında Almanya’dan İranlı bir diplomatın sınırdışı edilmesine misilleme olabileceği belirtiliyor.