Dünya Yahudilerinin %41’i İsrail’de

Daniel Pipes* , THE JERUSALEM POST - 01 Ocak, 2008Filistinlilerin, daha sık bilinen İsrail’i kınama açıklamalarının yanısıra, İsrail’i takdir eden gizli bir hikayeleri vardır. Özellikle Ehud Olmert’in Ekim ayında Doğu Küdüs’ün Arap ağırlıklı bölgelerinin Filistin yönetimine transfer edilmesi fikrini ortaya atması ile

Dünya
9 Ocak 2008 Çarşamba

Dünya Yahudi nüfusu üzerine yapılan araştırmaya göre; geçen yıl İsrail dışında yaşayan Yahudilerin nüfusu 100,000 kişi azalırken, İsrail’de ikamet eden Yahudilerin nüfusu 300,000 kişi arttı
2007 yılı sona ererken dünya Yahudi nüfusu üzerine yapılan araştırmada, 2006 yılına göre 200,000 kişi artan Yahudi nüfusunun 13.2 milyon kişiye ulaştığı tahmin ediliyor. İsrail dışında yaşayan Yahudi nüfusu 100,000 kişi azalırken, İsrail’de yaşayan Yahudilerin nüfusu 300,000 kişi arttı. Araştırmaya göre; dünya Yahudi nüfusunun %41’i İsrail’de ikamet ediyor.
Yapılan araştırmaya göre, Amerikalı Yahudiler II. Lübnan Savaşı’nın meydan vermesi ve İran’ın nükleer programı yüzünden İsrail’in güvenliğinden endişe ediyor. Latin Amerika ve Avrupa’da yaşayan Yahudiler ise ülkelerinde radikal İslamcılarla daha iyi mücadele edildiği görüşündeler.
Araştırma raporunda çıkan bir başka sonuç ise İsrail dışında yaşayan Yahudilerin iki yola ayrıldıklarını gözler önüne seriyor; bir grubun İsrail’e ve Yahudi dinine olan bağı güçlenirken, diğer grupta dinler arası evlilik çoğalırken, Yahudiliğe olan bağlılığı azalıyor.