İsrail’i Tercih eden Filistinliler

Daniel Pipes* , THE JERUSALEM POST - 01 Ocak, 2008Filistinlilerin, daha sık bilinen İsrail’i kınama açıklamalarının yanısıra, İsrail’i takdir eden gizli bir hikayeleri vardır. Özellikle Ehud Olmert’in Ekim ayında Doğu Küdüs’ün Arap ağırlıklı bölgelerinin Filistin yönetimine transfer edilmesi fikrini ortaya atması ile

Dünya
9 Ocak 2008 Çarşamba

Bir şekilde bu önerge Filistinlilerin İsrail yanlısı cümleler kurmaya başlamasına, teorik imaların aktif ve politik aksiyonlar haline dönüşmesine neden oldu (örneğin 2005 makalemde dile getirdiğim gibi, ‘İsrail’in cehennemi Arafat Filistin’inin Cennet’inden iyidir’)
Aslında, Olmert’in önergeleri bazı sert tepkilere maruz kaldı. Globe and Mail haberlerinin başlığında yer aldığı gibi ‘Bazı Filistinliler İsrail’deki hayatı tercih ediyor: Doğu Kudüs’te yaşayanlar Abbas rejimine toprakların transfer edilmesine karşı direneceklerini dile getiriyorlar’. Makale Nabil Geyt örneğini vererek, akrabaları İsrail hapislerinde bulunan, kasasının üzerine Saddam Hüseyin posterleri asmış Nabil’in, Filistin yönetimine transfer edilmeye çok sevineceğinin bekleneceğini yazıyor ve ekliyor, aslında gerçek tam olrak böyle değil. Şuafat yakınındaki Ras Kamis köyünün muhtarı olan Geyt, Filistin yönetimine teslim edilmelerine karşı direneceklerini belirtiyor. ‘Eğer burada bir referandum yapılsaydı kimse Filistin yönetimine katılmak yönünde oy kullanmazdı. Kendimizi Filistin Yönetiminden korumak için yeni bir intifada başlatmamız gerekirdi.’
Keevoon Araştırma tarafından yapılan ve sonuçları geçen hafta açıklanan anketler, yetişkin İsrail’li Arapların Filistin Yönetimine katılma konusundaki görüşlerini temsil ediyor. Sonuçlar Geyt’in dile getirdikleri ile birebir uyumlu. ‘İsrail vatandaşlığını mı Filistin yönetimi vatandaşlığını mı tercih edersiniz?’ sorusuna %62 oranında İsrail vatandaşı olarak kalmayı tercih ederim cevabı alınmış. %14 ise gelecekte oluşacak bir Filistin Devletine katılmayı isteyeceklerini belirtmişler. “Üçgen’in (Kuzey İsrail’de Arap çoğunluğa sahip bölge) Filistin yönetimine devredilmesini destekliyor musunuz?” sorusuna ise verilen cevaplarda ise %78 fikre karşı çıkarken %18 destekleyeceğini açıklamış.
Bilmiyorum/yanıt yok cevaplarını şıklardan çıkarır yüzde dağılımlarını tekrar yaparsak, İsrail’de kalmak isteyenlerin oranı %82 civarında. Geyt “hiç kimse Filistin yönetimi altında yaşamak istemiyor” şeklinde sözlerini abartıyor, ama abartı çok da yersiz değil. Kudüs yakınında yaşayan, Filistin yönetiminden korkan binlerce Filistinli, Olmert bu fikri ortaya attığından beri İsrail vatandaşlığına başvurdu.
Filistililerin medyada, sınıflarda, camilerde, uluslararası yapılarda dile getirdikleri, günlük yaşamı terörize ettikleri devletlerine bu isteksizlikleri neden? En iyi yöntem cevabı onların ağzından vermek.
Finansal endişeler: ‘Filistin yönetiminden hiçbir pay istemiyorum, sağlık sigortası, okul, burada yaşayarak elde ettiklerimizi istiyorum’ diyor Ranya Muhammed. ‘Burada kalıp Filistin yönetimi altında yaşamak yerine gidip İsrail’de yaşamayı tercih ederim. Eğer bu İsrail pasaportu almam anlamına geliyorsa onu da yapmaya razıyım. Filistin yönetimi altında yaşayanların ne sıkıntılar çektiklerini gördüm. Burada ayrıcalıklarımız var, henüz vazgeçmeye hazır değilim.’
Kanun ve Düzen: Gazanlar, İsrailli – Arap gazeteciler Faiz Abbas ve Muhammed Avvad, şimdi ‘İsraillileri özleyin, İsrailliler, ne için savaştıklarını bile bilmeyen Filistinli tetikçilerinden daha fazla merhamete sahip idi. Yaşadıklarımız organize bir suç gibi .’
Çocukları yetiştirmek: "Barış ve huzur içinde yaşamak, çocuklarımı düzgün bir okula göndermek istiyorum’ diyor Cemil Sanduka. ‘Çocuklarımın taş atarak veya Hamas’a katılarak büyümelerini istemiyorum.
Tahmin edilebilir bir gelecek: ‘ Eşim ve çocuklarımla, geleceğimden endişe etmeden, burada yaşamaya devam etmek istiyorum. Bu yüzden İsrail vatandaşlığına geçmeye çalışıyorum. Geleceğin ne getireceğini bilemiyorum’ diyor 33 yaşındaki Samar Kassam.
Diğerleri yolsuzluk, insan hakları, hatta özgüven(‘Yahudiler bizi Filistin yönetimine devretmekten bahsettiklerinde, benim insan gibi yaşama hakkımı reddettiklerini hissediyorum’) hakkındaki endişelerini dile getiriyor.
Bu ciddi, içten görüşler, Orta doğuya hakim zalim anti- Siyonist görüşleri bertaraf etmiyor fakat, İsrail’i yakından tanıyan Filistinlilerin beşte dördünün, medeni bir ülkede medeni bir hayatın çekiciliğini farkında olduklarını ortaya koyuyor. Önemli ve olumlu etkileri olan bir gerçek.

*Yazar, Ortadoğu Forum’unun direktörüdür.
www.DanielPipes.org