Batı Şeria’da barış için gösteri

Annapolis sonrası FÖY- İsrail arasında barış ve İsrail- Hamas arasında ateşkes görüşmeleri sürerken, çatışmalar ve Katyuşa saldırıları da devam ediyor

Dünya
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrailli barış yanlıları, Batı Şeria’daki yerleşimleri protesto etti

ABD Başkanı George Bush’un gezisi öncesinde İsrail ilginç bir protestoya sahne oldu. Yüz kadar barış taraftarı İsrailli, Batı Şeria’da inşaatı süren yeni yerleşim birimlerini protesto etti.
Peace Now (Şimdi Barış) örgütünün düzenlediği protesto gösterisi, Batı Şeria’daki en büyük yerleşim birimi olan Migron’da gerçekleşti. Protestocular, İsrail Hükümeti’ni yasadışı yerleşimleri boşaltmaya çağırdı. Barış taraftarı örgütün başkanı Yariv Oppenheimer yaptığı açıklamada, “Başkan Bush’un gelişi öncesinde ‘kendimizi ve Amerikalıları aldatmayı bırakalım’ demenin zamanıdır,” dedi. George Bush ziyareti ile İsrail’le Filistinliler arasında çıkmaza giren barış görüşmelerini yeniden canlandırmaya çalışacak. Batı Şeria’daki yerleşim birimleri, görüşmelerin tıkanmasındaki nedenlerden biri olarak gösteriliyor.
Peace Now Örgütü’nün ileri gelen liderlerinden Mossi Raz ise yayınladığı bildiride, yasadışı yerleşimlerin genişlemesinin durdurulması ve mevcut yerleşimlerin mutlaka boşaltılması gerektiğini dile getirdi. Raz, ayrıca hükümeti yeniden Filistinlilerle görüşmelere başlamaya çağırdı.
Tahminlere göre şu anda Batı Şeria’da toplam yaklaşık yüz yerleşim birimi, diğer bir deyişle, ileri karakol, bulunuyor. Bu bölgede yaşayan İsrailli nüfusun toplamı ile 260 bin civarında.