İsrail’e düzenlenen intihar saldırısı engellendi

Annapolis sonrası FÖY- İsrail arasında barış ve İsrail- Hamas arasında ateşkes görüşmeleri sürerken, çatışmalar ve Katyuşa saldırıları da devam ediyor

Dünya
9 Ocak 2008 Çarşamba

FÖY Hamas’ın İsrail’e düzenleyeceği bir intihar saldırısını engellerken, Nablus’ta da düzenin sağlandığını ve militanlara ait silahlara el konulduğunu da belirtti

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) geçen hafta salı günü Hamas’ın İsrail’e karşı yapmayı planladığı bir intihar saldırısını engellediğini açıkladı.
FÖY kaynaklarına göre hem intihar bombacısı hem de saldırıyı planlayan militan bir önceki cuma günü Cenin şehri civarlarında, patlayıcı döşeli kemeri ve eylem sonrasında yayınlanması düşünülen video kaset ile yakalandı. İsrail haber alma servisi Şin Bet konu ile ilgili bilgisi olmadığını bildirdi.
FÖY güvenlik yetkilileri son zamanlarda Hamas’ın birkaç saldırı teşebbüsüne engel olduklarını da belirtti.
Yine geçen hafta İsrail gazetesi Haaretz’de çıkan bir habere göre; FÖY yöneticileri daha önce İsrail karşıtı militanların ve suçluların cirit attığı, kaos içerisindeki Nablus şehrinde düzeni sağladı. Daha önce Batı Şeria’da “Terörizmin Başkenti” veya “Kaosun Başkenti” olarak tanınan şehir sessiz ve güvenli bir hale geldi.
Nablus Valisi Cemal Mohseyin bu noktaya gelinmesi için, Hamas militanlarına ait patlayıcılara ve 120 silaha el koyduklarını, şehirde düğün ve cenazeler sırasında havaya ateş edilmesini yasakladıklarını, Hamas’ın yardım kuruluşları yerine FÖY yönetiminin kendi yardım kurumları ve hastanelerini işler hale getirdiklerini açıkladı. Şehirde artık FÖY güvenlik görevlileri dışında kimsede silah bulunmazken çalıntı araba sorunu gibi meselelerin de çözüldüğü ve suç organizasyonlarına darbe vurulduğu da açıklandı.
FÖY yönetimi güvenli hale getirilmesi en zor görülen şehirlerden biri olan Nablus’ta asayişi sağlamak için özellikle odaklandı. FÖY’ ün bu hareketle hem Batı Şeria’nın diğer bölgelerindeki terörizm ve suç organizasyonlarına, hem de kendini zayıf gören İsrail yönetimine mesaj vermek istediği kaydedildi.
FÖY yöneticileri Başkan Mahmud Abbas ve Başbakan Salam Fayyad bir çok kere İsrail yönetimi tarafından militanları engelleme konusunda yetersiz ve güçsüz olmakla suçlandı. İsrail hükümeti barış sürecinin sürmesi için bu konuda ilerleme sağlanması gerektiğini de daha önce çok kere ifade etti.
Tüm olumlu gelişmelere karşın 2007’nin sonunda Batı Şeria’nın Hebron şehrinde izindeki iki İsrail askerinin öldürülmesi nedeni ile İsrail’in FÖY’ ün militanları engelleme konusundaki yeteneği şüpheli kaldı. Üstelik saldırıyı düzenleyen iki militanın birisinin FÖY İstihbarat servisinde, diğerinin de hükümet görevlisi olarak çalıştıkları tespit edildi.
Geçen hafta İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak bu iki militanın serbest bırakılmaması konusunda FÖY yönetimine sert bir uyarıda bulundu. FÖY yönetimi ise soruşturmanın sürdüğünü, militanların hüküm giymeleri durumunda Batı Şeria’da cezalarını çekeceklerini duyurdu. FÖY yönetimi ayrıca militanların El- Fetih üyesi olmadıklarını sadece FÖY tarafından işe alınmış şahıslar olduklarını belirtti.