Bush Ortadoğu gezisine başliyor

9 Ocak Çarşamba günü ilk olarak İsrail`le başlayan ABD Başkanı George W. Bush`un yedi ülkeyi kapsayan Ortadoğu gezisi dokuz gün sürecek. Bush, Ortadoğu gezisi öncesinde Washington`da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile biraraya geldi

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
BUSH, ABD BAŞKANI OLARAK İLK KEZ İSRAİL’DE
Çarşamba günü İsrail ile başlayan Ortadoğu gezisi kapsamında ABD Başkanı George W. Bush, Filistin Özerk Yönetimi, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır’ı ziyaret edecek.
ABD Başkanı’nın ana gündemini  Filistin- İsrail barışı ve İran’ın nükleer silah programı oluşturuyor. Bush öncelikle İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ve Başbakan Ehud Olmert  ile görüşecek. Bu görüşmelerin ardından Batı Şeria’ya geçecek olan Bush, FÖY Lideri Mahmud Abbas ve Başbakan  Salam Fayyad ile bir araya gelecek.
Başkan Bush’un İsrail ve FÖY tarafları ile temaslarının gündemini, Annapolis’te başlayan barış sürecinin devamı, çözümsüzlüğün temel taşları olan mülteciler sorunu ve Kudüs’ün statüsü oluşturacak. ABD başkanının İsrail gezisinde, Annapolis’ten bu yana olan gelişmeler değerlendirilip bundan sonra  atılacak  adımlar görüşülecek.
Bush’un Şimon Peres ile görüşmesinde FÖY ve Ürdün ile ortak ekonomik kalkınma projeleri üzerinde durması bekleniyor.
ABD Başkanı George W. Bush, İsrail ziyaretinin son gününde Yad Vashem Holokost Müzesi’ni de ziyaret edecek.

BUSH-GÜL GÖRÜŞMESİ
ABD Başkanı George W. Bush, Ortadoğu gezisi öncesinde 8 Ocak Salı günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Washington’da biraraya geldi. Terör örgütü PKK’ya karşı işbirliği konusunun gündemin en önemli maddesini oluşturduğu Bush – Gül görüşmesi sonrasında iki lider ortak bir açıklama yaptı. Bush Türkiye’yi “ABD’nin stratejik ortağı” olarak niteledi ve “Ben kuvvetle şuna inanıyorum ki, AB Türkiye’nin üyeliğinden fayda görecektir. Türkiye, dünya üzerindeki milletler için muhteşem bir örnek oluşturuyor” dedi. ABD Başkanı, “Türkiye, Avrupa ve İslam dünyası arasında bir köprüdür” ifadesini kullandı. Görüşmenin ardından Bush, Cumhurbaşkanı Gül onuruna bir öğle yemeği verdi. ABD ziyareti sırasında Gül, Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice ve ABD Yahudi kuruluşlarının ileri gelenleri ile görüştü.