Haftanin izi

Hazırlayan: Karel VALANSİAsya / Pakistanİlk kadın müslüman başbakan öldürüldüPakistan eski Başbakanı ve Halk Partisi Lideri Benazir Butto Perşembe günü Ravalpindi kentindeki seçim mitinginde suikaste uğradı. Polis yetkililerine göre intihar eylemcisi, miting alanından ayrılmak üzere olan Butto`yu önce boynu ve göğsünden vurduktan sonra kendi v

Dünya
9 Ocak 2008 Çarşamba

İslam dünyasında başbakanlık yapan ilk kadın siyasetçi olan Benazir Butto (1953- 2007), cuma günü doğum yeri olan Larkana'da toprağa verildi. Butto burada, 1974’te başbakan olan ve askeri yönetim tarafından 1979'da idam edilen babası Zülfikar Ali Butto'nun yanına gömüldü. Butto’ya düzenlenen suikastin ardından ülkenin birçok yerinde çıkan olaylarda 15 kişi yaşamını yitirdi. Suikastin sorumluluğunu El Kaide üstlendi. Pakistan muhalefet Lideri Navaz Şerif, Butto’nun öldürülmesinin ardından, partisinin 8 Ocak’taki genel seçimleri boykot ettiğini açıkladı ve ülke çapında genel grev çağrısında bulundu. Butto’nun intihar saldırısında öldüğü haberine ilk tepki Rusya’dan geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, “saldırının şiddetle kınandığını” duyurdu. ABD Başkanı George Bush ise “ABD, Pakistan’da demokrasinin altını kazmaya çalışan eli kanlı aşırıcıların bu korkak eylemini şiddetle kınamaktadır” dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner büyük üzüntü duyduğunu ve saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı. İngiltere, İtalya, İsviçre, Hindistan, Vatikan ve Afganistan da, Butto’nun öldürülmesini kınadığını açıkladı.

Afrika
• Çad: Paris’in iade isteği
Fransız Hükümeti, 100'ü aşkın çocuğu Çad'dan çıkarmaya çalıştıkları gerekçesiyle 8 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Fransız yardım kuruluşu l'Arche de Zoé (Zoé'nin Gemisi)'nin altı çalışanının iadesinin isteneceğini açıkladı. Yardım gönüllüleriyse Darfur'dan öksüz ve yetimlerin tahliye etmekte olduklarına inandıklarını savunuyorlar.
• Nijerya: Petrol hattında yangın
Nijerya’nın Lagos kentinde bir petrol boru hattında çıkan yangında 28 kişi öldü. Nijerya Kızılhaç Derneği’nin Genel Sekreteri Abidin Orebiyi, yangının, halkın sızıntı olan boru hattından petrol toplamak için bölgeye akın ettiği sırada çıktığını söyledi.

Amerika
• Venezüella: Rehine koşulları
Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez'in, Kolombiya'daki FARC gerillalarının rehin aldığı üç kişinin serbest bırakılması için teklif ettiği koşullara Kolombiya Hükümeti’nden onay geldi.
• ABD: NASA’da arıza
ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) mühendisleri, 10 Ocak'ta fırlatılması planlanan Atlantis uzay mekiğindeki arızanın giderilmesi için çalışmaları sürdürüyor.
• Küba: Castro’nun adaylığı
Küba'nın geçici Lideri Raul Castro, ağabeyi Fidel Castro'nun sağlığının parlamento seçimlerinde aday olabilecek kadar iyi olduğunu açıkladı.
• ABD: Kızılderili gerginliği
Oturan Boğa ve Çılgın At gibi büyük şeflerin kabilesi Siyuların lideri, 150 yıl önce atalarının ABD ile imzaladığı anlaşmaları feshettiklerini açıkladı ve bağımsızlıklarını istedi.
• ABD: Alaska’da deprem
Amerikan Ulusal Jeofizik Enstitüsü, Aleutian Adaları yakınlarında meydana gelen depremin anlık büyüklüğünü 6,5 olarak açıkladı.

Asya
• Afganistan: Diplomatlara sınırdışı
Kabil'de çalışan üst düzey BM yetkilisi İngiliz vatandaşı Mervyn Patterson ile Afganistan'daki AB temsilci vekili İrlandalı Michael Semple, ülke güvenliğine tehdit oluşturmakla suçlandılar. Taliban ile görüşme yapmakla da suçlanan iki diplomat ülkeden sınırdışı edildiler.
• Rusya: Nemtsov çekildi
Rusya’da mart ayında yapılacak Devlet Başkanı seçiminde Sağ Güçler Birliği’nin adayı olan Boris Nemtsov, yarıştan çekildiğini açıkladı.
• Kırgızistan: Çudinov yeni başbakan
Kırgızistan parlamentosunda büyük çoğunluğa sahip Ak Jol Halk Partisi, Sanayi, Turizm ve Ticaret Bakanı İgor Çudinov’u başbakan adayı olarak gösterdi. Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, Rus asıllı Çudinov’un bu göreve getirilmesini onayladı.

Avrupa
• AB: Yeni Schengen sahipleri
Avrupa ülkeleri arasındaki serbest dolaşım alanı, 9 ülkenin katılımıyla daha da genişledi. Schengen alanına giren Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Slovenya, Slovakya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile 400 milyon Avrupalı yaklaşık 4 bin kilometrelik mesafeyi vizesiz geçebilecek.
• Sırbistan: Kosova kararı
Sırbistan Meclisi, Kosova'nın bağımsızlık ilanını tanıyacak taraflara karşı alınacak önlemleri içeren kararı 220 lehte, 14 aleyte ve 3 çekinser oyla kabul etti. Karar, Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacak ülkelerle diplomatik ilişkilerin gözden geçirilmesini, AB ve NATO'nun tanıması durumunda üye olunmayacağını, Sırp yetkililerin, ülkenin Kosova'yı da içerecek biçimde toprak bütünlüğünü kabul etmeyen hiçbir uluslararası anlaşmaya imza atmayacağını içeriyor.

Ortadoğu
• Irak: Aziz için talep
Irak'ta Hıristiyan Keldani toplumunun dini Lideri Kardinal Emmanuel Delly, ABD’den eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tarık Aziz'i serbest bırakmasını istedi.
• Lübnan: Siyasi kriz
Genelkurmay Başkanı General Mişel Süleyman’ın cumhurbaşkanı olması konusunda uzlaşan Batı yanlısı hükümet ve Suriye yanlısı muhalefet, muhalefet’in veto yetkisi istemesi ile tekrar çıkmaza girdi. Geçici hükümet Süleyman’ın cumhurbaşkanı olabilmesi için anayasa değişikliği tasarı hazırladı, muhafelet ise veto yetkisi olmadığından desteğini çekti. Suriye yanlısı Emil Lahud’un 23 Kasım’da görev süresinin dolmasından bu yana, Lübnan’da cumhurbaşkanı seçimleri on kez ertelendi.