İsrail`deki ulpanlar kapatiliyor

İsrail Göçmen İşler Bakanlığı ülkeye yeni gelen göçmenlerin İbranice eğitimine yönelik farklı bir uygulama için hazırlık yapıyor. Bakanlık önümüzdeki aylarda İbranice eğitimi verilen ulpanların birçoğunu kapatarak, göçmenlerin özel okullarda eğitim görmesini sağlayacak

Dünya
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz Pazar günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamaya göre İsrail Göçmen İşleri Bakanlığı, ülkeye yeni göç edenlere İbranice eğitimi vermek için kurulan ulpanları kapayarak, eğitime özel okullarda devam edilmesini sağlayacak.
Bu kararın alınmasındaki en büyük neden göçmenlerin ulpandaki eğitimi tamamladıktan sonra, İbraniceyi akıcı bir şekilde konuşamamaları olarak gösteriliyor.
Son yıllarda İsrail’e yeni göç eden yaklaşık 20 bin yeni göçmenden 8 bini ulpanlara kaydoldu. 18 yaşın üstündeki her kişi 500 saat ders almak üzere ulpanlara gidebiliyor.
Göçmen İşleri Bakanlığı tarafından yapılan anketlerde ulpanlarda eğitim gören göçmenlerin İbranice okuma ve yazmayı iyi seviyede bildikleri ancak akıcı bir şekilde konuşamadıkları saptandı. Sonuçlara göre ayrıca, okullara kaydolan göçmenlerin yaklaşık %60’ı derslerin tamamını takip ederken, %24’ü hiç katılmadı.
Bakanlık bir sene önce bu konuyu ele almak üzere bir komite oluşturdu. Yapılan görüşmelerde komite üyelerinin birçoğu var olan sistemi geliştirerek, göçmenlere verilecek İbranice eğitimiyle İsrail Eğitim Bakanlığı dışında, farklı bir bakanlığın ilgilenmesi gerektiğini savundu.
Ulpanların kapatılarak, göçmenlerin özel okullara yönlendirilmesi gerektiğini düşünen Göçmen İşleri Bakanı Jacob Edery konuyla ilgili olarak  “Amacımız dilimizi öğretmek için gerçek bir reform yapıp, yeni göçmenlerimize uygulamaktır” açıklamasını yaptı. Bakanlık, göçmenlere vereceği belge ile özel okullara girişi sağlayacak.  Bakanlığın genel müdürü Erez Halfon’a göre ulpanlardaki tek sorun öğretim yöntemlerinden kaynaklanmıyor. Halfon geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili düşüncelerini, “Ulpanlar yeni göçmenler için kötü yaşam şartlarına sahip. Birçoğunun sabah derslere katılmak için zamanları yok. Çalışıp para kazanmayı, hatta bunun için iki işte birden çalışmayı tercih ediyorlar. Bizim amacımız kendilerine vakit ayırırken, İbraniceyi rahatlıkla öğrenmelerini sağlamaktır” şeklinde ifade etti. Göçmen İşler Bakanlığı ayrıca İbranice derslerini göçmenlere zorunlu kılmayı ve bunu bazı işyerlerine İbranice bilme koşulu getirerek sağlamayı planlıyor. Ulpanlarda yaklaşık 800 İbranice öğretmeni bulunuyor. Eğitim Bakanlığı ulpanlarda verilecek İbranice eğitimi için bütçesini 79 milyon NIS’den 41 milyon NIS’e düşürdüğünü açıkladı.
Göçmen İşleri Bakanlığının uygulamaya koyacağı diğer değişiklik ise göçmen çocuklar için öğretim merkezlerinin kurulması. Çocukların bu dershanelerde yerel okullara kaydolmadan önce temel anlamda İbraniceyi öğrenmesi bekleniyor.
Eğitim Bakanlığının karşı çıktığı bu fikre, Halfon’un bakış açısı şu şekilde: “Çocuklar okula ilk geldiklerinde oturuyorlar, hiçbirşey anlamıyorlar ve arkadaş edinemiyorlar. İbraniceye yönelik bazı uygulamalar görseler ve konuşabilseler bu durum düzelecektir”