PKK operasyonlarinda İsrail uçaklari başrolde

PKK operasyonlarının hedeflerinin belirlenmesinde, İsrail`den bir yıllığına kiralan insansız keşif uçağı Heron büyük rol oynadı. On adet Heron`un da yolda olduğu belirtildi

Dünya
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz haftalarda yoğunluk kazanan ve Kuzey Irak’taki PKK kamplarını yok etmeyi amaçlayan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi operasyonlarında, İsrail yapımı insansız uçak ve keşif uçakları, hedef belirlemede başrolü oynadı.
Türkiye’nin İsrail’den kiraladığı insansız bir adet keşif uçağı Heron ve iki adet I- Gnat havadan keşif araçları, operasyonlar sırasında Batman’da İsrailli personel tarafından yönetildi. Diğer taraftan Türkiye’nin 2005 yılında İsrail’den sipariş ettiği on adet Heron uçağının da yakın zamanda teslimatının gerçekleşeceği açıklandı.
Türk Silahlı Kuvvetleri ve İsrail Uzay ve Havacılık Endüstrisi arasında 2005 yılında imzalanan anlaşmaya İsrail savunma sanayi şirketi Elbit Systems ve Türk şirketi Aselsan da dahil. Anlaşmaya göre, on adet Heron uçağının 2007 yılı Ekim ayında teslim edilmesi gerekiyordu. Ancak uçaklara takılacak kamera sistemindeki bir hatanın gecikmeye neden olduğu açıklandı. Teslimatın birkaç hafta içinde tamamlanacağı belirtilirken, 190 milyon dolarlık anlaşma kapsamında İsrailli personelin Türkiye’ye Heron sistemi hakkında eğitim ve teknik destek sağlayacağı kaydedildi.