İsrail ve FÖY arasindaki görüşmeler anlaşmazlikla sonuç

Annapolis Zirvesi ardından planlanan İsrail- FÖY barış görüşmelerinin ikinci turu bir sonuç alınamadan sona erdi

Dünya
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail ile Filistin Yönetimi arasında geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ikinci tur görüşmeler, Filistinlilerin İsrail’in yerleşim bölgelerini kanunsuz olarak nitelendirmesi nedeni ile anlaşmazlıkla sonuçlandı.
Filistinli arabulucu Saeb Erekat görüşmeden sonra yaptığı açıklamada yerleşimi kanunsuz olarak nitelendirdiklerini, barış planının İsrail’in yeni yerleşimleri ve doğal büyümeyi durdurmasını öngördüğünü açıkladı.
İsrailli ve Filistinli görüşme grupları Annapolis’te düzenlenen konferansın ardından ikinci defa biraraya geldi.  Filistin Dışişleri Bakanı Riyad al- Malki Pazartesi günü, Küdüs’te yerleşim aktiviteleri durdurulana kadar İsrail ile başlatılan barış görüşmelerinde ilerleme kaydedilemeyeceğini belirtti.
Öte yandan İsrail Başbakanı Ehud Olmert Pazar günü yaptığ konuşmada görüşmelerin başarıya ulaşabilmesi için elinden geleni yapacağına söz verdi.
Askeri radyodan yayınlanan bilgilere göre, Olmert’e yakın kaynaklar 2008 yılı sonuna kadar Filistinliler ile uzlaşma sağlanması konusunda umutlu değil. 2008 sonu, ABD Başkanı George Bush tarafından geçen ay düzenlenen zirvede hedef olarak belirlenmişti.
Tüm bu süreç devam ederken, İsrail’in Yeşil Hattın ötesinde inşaatlara devam etme planları Filistin ve ABD Yönetimi’nin eleştirilerine maruz kalıyor. Yerleşim Bakanlığı, Pazar günü açıkladığı 2008 bütçesinde, Har Homa bölgesinde 500 ev ve Doğu Küdüs’te Ma’aleh Adumim yakınlarında 240 apartman yapımına da yer verdi.
Filistinli otoriteler bu gelişmeleri takip edip, barış planında bulunan yol haritasına göre hareket edilmesini istediklerini yineliyorlar. Concoleezza Rice da, Tzipi Livni ile yaptığı görüşme sonrasında taraflar arasında güvenin sağlanmasının birinci öncelik olduğunu, yapılaşma planlarının bu güveni sağlamadığını belirtti. İsrail hükümet yetkilileri ise ABD ile İsrail arasında yeni yerleşim birimlerine ilişkin gerginlik bulunmadığını belirtti.
Rice’in Aralık başındaki eleştirilere cevaben yerleşim bakanı Ze’ev Boim, barış sürecinin başlamasındaki katkılarında dolayı Rice’a şükran duyduklarını, fakat her fırsatta barış süreci ile Kudüs’teki yapılaşmanın bir tutulamayacağını belirtti.