Kirk İranli Yahudi`ye yeni hayat

İranlı kırk Yahudi, Yahudi Ajansı`nın düzenlediği gizli bir operasyon ile İsrail`e kaçırıldı. Bu sayı, 1979 yılından beri tek bir operasyon ile İsrail`e götürülen en büyük grup olduİran`da yaşayan kırk Yahudi, geçtiğimiz günlerde düzenlenen gizli bir operasyonla İsrail`e getirildi. Tel Aviv`deki Ben Gurion Uluslar

Dünya
9 Ocak 2008 Çarşamba

Üçüncü bir ülke üzerinden gerçekleştirilen gizli operasyon Jewish Agency (Yahudi Ajansı) tarafından örgütlendi. İranlı yetkililerin haber almaması için çok sıkı önlemler alan JA yetkilileri, gönüllü olanların geçmişlerini ayrıntılı bir şekilde araştırarak kimlerin İsrail’e gideceğine karar verdi. Hıristiyan ve Yahudilerin Uluslararası Dostluğu isimli kuruluş da İsrail’e giden her İranlı Yahudi’ye on bin dolar yardım yapma sözü verdi.
Devrim öncesinde İran’da yaklaşık 125 bin Yahudi yaşadığı tahmin ediliyor. Bu sayının günümüzde ise on beş bini Tahran’da olmak üzere toplam 25 bin civarında olduğu belirtiliyor. İran’da Yahudilere ait yirmi sinagog, sekiz kasap, beş okul, dört gençlik derneği ve iki lokanta bulunuyor. Zaman içinde İran’dan göç eden Yahudilerin büyük çoğunluğu ABD’yi tercih ederken, bir kısmı da İsrail’e yerleşti. 2006 yılında, çeşitli yollardan İsrail’e göç eden 65 İranlı varken, 2007’de bu rakamın iki yüze ulaştığı tahmin ediliyor.
Yahudi Ajansı’nın Ortadoğu Direktörü Yossi Shraga, İsrail’e kaçırılan İranlı Yahudiler hakkında “İran’da antisemitizm her geçen gün artıyor. Yahudi okulları kapatılıyor. İbranice öğrenmek ve öğretmek yasaklandı,” diyerek yaşadıkları zor koşulları dile getiriyor.
Göçmenlerin bir süre Beersheba’daki uyum merkezlerinde kalması bekleniyor.
Diğer taraftan İran’ın operasyona tepkisi sert oldu. İran Hükümeti’nden, “Siyonist ajanların İran’a yönelik yalanları İranlı Yahudiler ile İranlıların arasındaki bağa ve İslam Cumhuriyetinin kutsal değerlerine zarar vermeyecektir,” açıklaması yapıldı.
İran Yahudi Cemaati’nin tepkilerini 12. sayfada bulabilirsiniz.