Beklenen Değişim

Formula 1`de bir süredir tahminlerle gündemde olan değişim resmi olarak gerçekleşti. İki şampiyonluk sahibi İspanyol pilot Alonso eski takımı Reanult`a dönerken, Renault pilotu Heikki Kovalainen`in ise McLaren takımı ile anlaştığı belirtildi

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba
LütfeAslına bakılırsa elbette ortada bir takas veya anlaşmalı bir değişim söz konusu değil. Fakat Alonso ile McLaren’in arasının açılmaya başlamasından beri neredeyse ortada olan bir söylentiydi bu durum. Alonso’nun McLaren’la arasının açılmaya başlamasının başlıca sebebi ise sezonun ortalarına doğru Hamilton ile arasında ortaya çıkan anlaşma problemi idi. Her ne kadar söylemesi zor olsa da muhtemelen bu iletişim probleminin nedeni de Hamilton’un beklenmeyen başarısı ve son şampiyonun üzerindeki ilginin azalmasına neden olmasıydı. Sezonun sonlarına doğru ise Hamilton’un şampiyonluk şansının Alonso’ya oranla daha fazla olması da mutlaka aralarındaki ilişkiyi biraz daha germiştir. Sezonun sonlarına yaklaşırken patlak veren casusluk skandalı ve McLaren’in puanlarının alınması da takımın içerisindeki güven ortamını daha da azalttı. Sonuç olarak takımın içindeki bu problemlerin hem takımlar hem de pilotlar şampiyonluğuna  mal olduğunu söylemek çok da abartı olmaz sanırım (Elbette Raikkonen’in müthiş çabasını da göz ardı etmemek gerekir). Sezonun bitiminin ardından da kısa bir süre sonra Alonso’nun takımdan ayrılacağı artık kesinlik kazanmıştı. Hatta bu ayrılık kesin olarak ilan edilmese de Alonso’nun gelecek planlarına dair birçok söylenti ortaya çıktı. Bunların başında ise Alonso’nun 2009 sezonunda Ferrari’de Felippe Massa’nın yerini alacak olması ve aslında Alonso’nun 2008 sezonu için kendisine takım aradığıydı. Sonunda iki taraf da ayrılıklarını doğrulayınca söylentiler de biraz arttı. Alonso’nun Toyota’ya, Honda’ya ve Red Bull’a gidebileceği söylenirken, McLaren takımının bile Alonso’ya geri dönmesi için teklif yaptığı da söylendi. Tabi ki bu haber takım tarafından şiddetle yalanlandı. En sonunda da Alonso’nun sadece 1 seneliğine eksi takımı Renault’a döneceği kesinleşti. Bu durumda 2009 yılı için yapılan yorumların daha bir geçerlilik kazandığı söylenebilir.
Renault takımının ise Alonso ile resmi olarak anlaştığını açıklamasının ardından bu sene Alonso’nun yanında Nelson Piquet Jr.’ın da yarışacağını açıklaması, Heikki Kovalinen ile McLaren arasındaki anlaşmanın kesinliğini kanıtlar nitelikteydi. Daha önce de belirttiğim gibi Alonso’nun ayrılacağı dedikodularının yayılmasından beri gündemde olan bir durumdu bu. Sonuç olarak gelecek sene McLaren tarihindeki üçüncü Finli pilotun sayfası açılmış olacak. Hakkinen ve Raikkonen ile gerçekten başarılı dönemler geçiren McLaren’ın Hamilton ile anlaşabilmesi durumunda gerçekten çok doğru bir tercih yaptığı söylenebilir. İki sene önce Nelson Piquet Jr.’ın ardından GP2’yi 2. sırada bitiren Finli pilot, geçen sene de Renault takımında toplanda 30 puan toplayarak, takımın müthiş düşüş yaşadığı bir sezonda takıma tek podyum başarısını kazandırmanın yanı sıra, takımın şampiyonluk umudu olan Fisichella’yı da geride bıraktı. Bunun yanında ilginç bir istikrar göstererek sezondaki son yarış hariç bütün yarışları bitirebilme başarısını da gösterdi. Önümüzdeki sene altında gerçekten hızlı ve dayanıklı bir araç olduğu taktirde, bu sezon yaptığı bazı hataları tekrarlamayacağını ve büyük bir başarı göstereceğini öngörebiliriz.
Gelecek sezonda eğer Renault takımının da aracını biraz geliştirerek, iki büyük takımlar yarışabilecek konuma getirmesi durumunda gerçekten de çok heyecanlı bir sezon izleyeceğiz. Özellikle de genç bir yapıya sahip McLaren’ın ve bu sene F1 yarışlarına yeni adım atacak Nelson Piquet Jr.’ın performansı  büyük bir merak konusu. Daha kesin konuşmaları ise yeni yılda başlayacak olan testlerin ardından yapabileceğiz.