Haftanin İzi

Karel ValansiAsya / Endonezya Bali Konferansı`nın ardındanYaklaşık 200 ülkeden temsilciler, iklim değişikliği ile mücadele yollarını görüşmek üzere Endonezya`nın Bali kentinde biraraya geldi.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Birleşmiş Milletler'in öncülüğünde gerçekleşen iki haftalık toplantıda, geçerlik süresi 2012 yılında dolacak olan Kyoto Protokolü'nün yerini alacak yeni bir anlaşma için müzakere çerçevesi ve takvimi belirlenmesi ana amaç olarak belirtildi.
BM himayesinde çalışan binlerce bilimadamının bu yıl açıkladığı dört ayrı bilimsel raporda, iklim değişikliğinin insan eliyle oluştuğu ve sonuçlarının felakete yol açabileceği belirtildi. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Kurulu'nun (IPCC) bu yıl açıkladığı değerlendirme raporunda önümüzdeki yüz yılda dünyanın 1,8 ila 4 derece arasında ısınacağı tahmininde bulundu. BM İklim Değişikliği ile Mücadele Çerçeve Konvansiyonu ise dünyanın en zengin 40 ülkesinin 2005 yılı itibariyle yarattığı sera gazlarının tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktığını duyurmuştu.
BM'nin iklim değişimi ile mücadeleden sorumlu yetkilisi Yvo de Boer, konferansta ABD'nin kilit bir rol oynadığını belirtti; ABD'nin desteği olmaksızın iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik uzun vadeli bir strateji geliştirilebilmesinin makul olmayacağını belirtti. ABD, iklim değişikliğine yol açtığı düşünülen sera gazlarının en büyük üreticisi. ABD ve Avustralya sera gazlarının 1990'daki düzeylerinin yüzde 5 altına çekilmesini hedefleyen Kyoto Protokolü'nü uygulamaya koymamıştı. Ancak Avustralya'da iktidarı devralan yeni hükümet, anlaşmayı onaylayıp uygulayacağını belirtiyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki- Moon'un koordinasyon ve stratejik planlamadan sorumlu yardımcısı Robert Orr, Endonezya'nın Bali adasında düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı'nın son derece başarılı geçtiğini açıkladı. Bali Konferansı ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Orr şöyle konuştu:
 "Genel Sekreter Ban'ın belirttiği hedeflere ulaşıldı, 2012'de sona erecek Kyoto Protokolü'nün yerini alacak yeni anlaşma için müzakerelere başlanma kararı alındı, bu müzakerelerin 2009 yılına dek tamamlanması ve müzakerelerde esaslı konuların alınması kabul edildi." Orr; bu hedeflere ulaşılmasının Bali toplantısına katılan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğini son derece ciddiye aldıklarını gösterdiklerini belirtti. Toplantıda Türkiye'yi Çevre Bakanlığı'ndan bir heyet temsil etti.


Afrika
• Somali: Unicef’ten çağrı

Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in Genel Başkanı Ann Veneman, son 17 yılın en şiddetli çatışmalarının yaşandığı Somali'de 1,5 milyondan fazla çocuğun acilen insani yardıma ihtiyacı olduğu uyarısında bulundu ve çocuklara gereken özenin gösterilebilmesi için güvenli bölgeler oluşturulması çağrısı yaptı.
• Gana: Petrol sevinci
Devlet Başkanı John Kufuor, Gana sahili açıklarında tespit ettikleri toplam petrol rezervinin 3 milyar varil olduğunu bildirdi. John Kufuor, Gana’nın geleceğinin çok parlak olduğunu vurguladı.

Amerika
• ABD: Guantanamo için
şaşırtan yardım talebi

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Guantanamo'da vatandaşları bulunan ülkelere, askeri cezaevinin kapatılması için kendi vatandaşlarını geri alarak kendilerine yardımcı olmaları çağrısında bulundu. Rice, bu önerinin hayata geçirilebilmesi için ülkelerin ABD’ye güvenlik tehlikesi olmayacağı yönünde garanti sağlaması gerektiğini vurguladı.
• Venezüella: Chavez’den
ilginç öneri

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Latin Amerika ülkelerinin petrol alanında bölgesel işbirliği yapmasını hedefleyen zirvede petrolün takas ya da hizmetle ödenmesi önerisini gündeme getirdi. Chavez, böylece emperyalizm ve kapitalizme hizmet etmeyeceklerini savundu.
• ABD: Kar fırtınası
ABD'de kar fırtınaları sonucunda 11 kişi hayatını kaybetti, elektrik kesintileri yaşandı, ülke genelinde uçak seferleri iptal edildi, buzlanan yollarda yüzlerce kaza meydana geldi.

Asya
• Tayland: Şinavatra geri mi dönüyor?

Eylül 2006'da kansız bir darbeyle iktidardan uzaklaştırılan Tayland eski Başbakanı Taksin Şinavatra, ülkesine geri dönmeyi değerlendirdiğini açıkladı.
• Nepal: Monarşiye son
Nepal hükümeti, Maocu eski isyancıların geçici hükümete katılmalarını sağlamak amacıyla monarşiyi kaldırmaya razı oldu. Maocular da dahil Nepal'deki tüm ana siyasi partilerin imzası bulunduğu anlaşmaya göre, Nepal'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerin ve kurucu meclisin tesisinin ardından cumhuriyet ilan edilecek.
• Sri Lanka: Hafta sonunda sel ve çatışma
Sri Lanka’da iki gündür süren şiddetli yağışlar nedeniyle 175 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Sri Lanka’da ayrıca hafta sonu meydana gelen çatışmalarda Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları (LTTE) üyesi 41 militan ile 2 asker öldürüldü.
• Afganistan: Sarkozy’nin sürpriz ziyareti
Başkent Kabil'de Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, düzenlediği basın toplantısında Afganistan'daki müttefikler arasındaki dayanışma ile terörle mücadelenin önemine işaret etti ve Afganistan'ın Taliban döneminde olduğu gibi "terörist devlet" haline gelmemesi için çalışılması gerektiğini ifade etti.
• Türkmenistan:Yeni doğal gaz boru hattı
Rusya, Kazakistan ve Türkmenistan, Hazar Denizi'nden Rusya'ya uzanacak yeni bir doğal gaz boru hattı kurulması için bir anlaşma imzaladılar.
• Özbekistan: Kerimov tekrar cumhurbaşkanı
Özbekistan’da pazar günü yapılan ve demokratik olmadığı savunulan cumhurbaşkanı seçimini, 18 yıldır bu görevi yürüten Cumhurbaşkanı İslam Kerimov kazandı.


Avrupa
• İtalya: Akbaba Operasyonu
İtalya, 1970 ile 1980'li yıllarda Güney Amerika'daki askeri diktatörlükler döneminde sol görüşlü muhaliflerin infaz edilmesini öngören Akbaba Operasyonu'na karışmakla suçlanan 140 Güney Amerikalı yetkili hakkında tutuklama emri çıkardı. O dönemde Şili, Arjantin, Paraguay, Brezilya, Bolivya ve Uruguay hükümetleri, aralarında İtalyan vatandaşları da bulunan binlerce kişinin kaçırılarak öldürülmesinde istihbarat paylaşımında bulunmuşlardı.
• Belçika: Geçici hükümete
güvenoyu

Belçika Parlamentosu, vekaleten başbakanlığı yürüten Guy Verhofstadt'ın geçici hükümetine, 97'ye karşı 46 oyla güvenoyu verdi. Ülkede altı ay önce yapılan seçimlerden bu yana, ülkenin kuzeyindeki Flaman partileri ile güneydeki Fransızca konuşan Valon bölgelerinden partiler arasında uzlaşma sağlanamamıştı.
• İspanya: Seçim tarihi belli
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, genel seçimlerin 9 Mart 2008 tarihinde yapılacağı resmen açıkladı.
• Hollanda: Del Ponte:
“Sırp savaş suçluları yakalanmalı”
BM Başsavcısı Carla Del Ponte, 1 Ocak 2008’de, görevini Lübnan’ın eski Başbakanı Refik Hariri suikastı soruşturmasını yürüten BM Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu Başkanı Serge Brammertz’e devretmeden önce önemli mesajlar verdi. Del Ponte, aranmakta olan Sırp savaş suçluları Radko Mladiç ile Radovan Karaçiç yakalanıp adalet önüne çıkarılana kadar mahkemenin açık kalması gerektiğini belirtti.

Ortadoğu
• Bahreyn: Şii- Sünni Çatışması

Sünni kraliyet ailesi tarafından yönetilen ancak nüfusunun çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu Bahreyn'de gerginlik tırmanıyor. Olaylar, 1980'li yıllarda insan hakları ihlallerine maruz kaldığı iddia edilen kişilere tazminat ödenmesinin talep edildiği Şii bir gösteriye polisin müdahale etmesi ve çıkan olaylarda bir kişinin ölmesi üzerine başlamıştı.
• S. Arabistan: Terörist eylem hazırlığı
Suudi İçişleri Bakanlığı, kutsal topraklarda saldırılar düzenlemeye hazırlanan militanların hac dönemi başlamadan 3 gün önce yakalandığını duyurdu.