Google`dan sansüre “hayir”

Gazze`de bir Hıristiyan misyonerin öldürülmesi, Noel tatilinin endişeli geçmesine neden oldu. Hıristiyanlar, bayram tatilini geçirmek için Betlehem`e akın etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Internet dünyasının en popüler arama sitelerinden biri olan Google, online nefret sitelerinin durdurulması için sansürleme yoluna gitmeyeceğini açıkladı

Antisemitizmle mücadelede dünya çapında çaba gösteren Anti- Defamation League (ADL)’in düzenlediği ve internette kolayca erişilebilen Yahudi karşıtı örneklerin gündeme getirildiği konferansta söz alan Google İsrail Direktörü Meir Brand ‘kolay ve özgür erişim’ felsefelerinin, herhangi bir site veya sayfayı sansürlemelerini engellediğini dile getirdi.
Brand, “Biz, Google olarak insanların özgür konuşma ve özgür ifade haklarını destekliyoruz. Google, internette nelerin yer alıp nelerin yer almayacağına karar veren bir merkez değildir. Bunu ancak hükümetler ve devletler yapabilir,” dedi. Brand ayrıca, arama motorundan ancak kanunların yasakladığı site ve sayfaları çıkardıklarını vurguladı. Bu sorunlarında genelde copyright hakları gibi konulardan kaynakladığını belirten Brand, Almanya ve Avusturya’da Nazi sitelerinin yasak olduğunu çünkü bu yönde devlet kanunları olduğunu belirtti.
Diğer taraftan nefret içerikli sayfalar ve siteler hakkında bir uyarı sistemi oluşturduklarını dile getiren Meir Brand, arama sonucunda böyle içerikli sitelerin çıkması durumda kullanıcıyı önceden uyardıklarını açıkladı.
Kuzey Amerika ADL’in internet taramasından sorumlu direktörü Brian Marcus ise, internette yer alan nefret ile kanunlar yolu ile baş etmenin çok zor olduğunu dile getirdi. “En büyük sorun teknolojinin çok hızlı değişmesi,” diyen Marcus, “Bir site hakkında yasaklama emri çıkana kadar onlar isim değiştirip tekrar yayına başlıyorlar,” dedi.
Uluslar arası Siber Nefret ile Mücadele Topluluğu Başkanı Christopher Wolf ise, Google’ın çabalarını takdir ettiklerini, diğer taraftan MySpace, Facebook gibi sosyalleşme amaçla sitelerin nefret içerikli fikirleri tartışmak ve yaymak için birer platform olduğunu ve bu konuda da önlemler alınması gerektiğini dile getirdi.

Google’ın bu konudaki açıklaması:
“Son zamanlarda Google kullanarak arama motorunda “Yahudi” kelimesini aradıysanız, bazı rahatsız edici sonuçlarla karşılaşmış olabilirsiniz. Kullanıcılarımıza şunu kesinlikle belirtmek isteriz ki arama sonuçlarında yer alan görüşler Google’ın görüşlerini belirtmemektedir.
“Yahudi- Jew” kelimesinin aranması sonucunda bu tip sitelerin daha sık ortaya çıktığı bir gerçektir. Bunun nedeni bu kelimenin daha çok antisemitler tarafından kullanılıyor olmasıdır. Diğer taraftan Yahudilik, Musevi, Musevi insanlar, Yahudi dini gibi terimler arandığında daha eğitici ve bilgi verici sitelerle karşılaşılmaktadır.
Google’da çalışanların düşünce ve görüşleri, bunun yanı sıra toplumun genel tavrı, arama sonuçlarını değiştiremez veya etkileyemez. Bazı bireyler ve toplumsal gruplar, dönemsel olarak, arama sonuçlarında yer alan bazı siteleri çıkarmamızı ve arama sonuçlarında bazı düzenlemeler yapmamızı talep ederler. Ancak Google’ın en büyük özelliği aramalara en geniş ve kapsamlı sonuçları ortaya koymasıdır. Sonuçlarda yer alan sitelerin çıkartılması ise ancak kanun gücü ile yapılabilir.”