Gazzeli Hiristiyanlar Noel`i endişeli geçirdi

Gazze`de bir Hıristiyan misyonerin öldürülmesi, Noel tatilinin endişeli geçmesine neden oldu. Hıristiyanlar, bayram tatilini geçirmek için Betlehem`e akın etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Gazze’deki Hıristiyan halk, bu sene Noel’de fazla dikkat çekmemeye çalışıyor. Hamas’ın Gazze Şeridi’ni ele geçirmesinin ardından halk, 32 yaşında Hıristiyan bir eylemcinin öldürülmesi ile sarsıldı. Kiliselerde sade törenler düzenlenirken sokaklarda da az sayıda Noel ağacına rastlanıyor. Çok sayıda Hıristiyan bayramı Bethlehem’de kutlamak için Batı Şeria’ya gitmeyi, gidenlerin bir kısmı ise Gazze’ye geri dönmemeyi planlıyor.
Gazze’de 1.5 milyonluk Müslüman nüfusun yanı sıra 3,000 Hıristiyan yaşıyor. İki din arasında yıllardır dostça ilişkiler sürdürülürken, ilişkiler 32 yaşındaki Rami Ayyad’ın öldürülmesi ile darbe aldı. Protestan kilisesi üyesi Ayyad, Gazze’deki tek Hıristiyan kitapçıyı işletiyor ve hayır faaliyetlerinde bulunuyordu. Ekim ayının başlarında dükkanından kaçırılan Ayyad’ın cesedi, 10 saat sonra başından vurulmuş olarak Gazze’de bir sokakta bulundu. Ayyad, misyonerlik faaliyetleri sebebiyle düzenli olarak ölüm tehditleri alırken, işletmekte olduğu kitapevi de kaçırılmasından altı ay evvel bombalanmıştı.
Cinayeti hiçbir grup üstlenmezken, hiç kimse alenen Hamas’ı suçlamadı. Ancak Ayyad’ın katillerinin bulunması için hiçbir gelişme kaydedilmemesi üzerine Hıristiyanlar, Hamas yönetiminde İslami radikallerin cesaret bulmasından korkuyor. Hamas, cinayetin basit bir suç olduğunu ve dini motivasyonla yapılmadığını iddia ederken, suçun aydınlatılması için çaba harcanmayacağını da belirtti.
Kilisede normalde ortalama 70 kişinin katılımıyla gerçekleşen pazar ayinine bu hafta yalnızca 10 kişi katıldı. Papaz Essam Farah, kilisenin daimi papazının ailesi ve Ayyad’ın yanında çalışan 12 kişi ile birlikte Batı Şeria’ya taşındıklarını söyledi.
Bölgedeki nüfusun uzaklaşması hakkında resmi istatistik bulunmuyor. Ancak Gazze Roma Katolik Kilisesi papazı Manuel Musallem, yalnızca kendisinin, mallarını satarak bölgeyi terk eden 7 aile tanıdığını, 15’inin ise aynısını yapmaya hazırlandıklarını belirtti. Musallem, bu kaçıştan İsrail’in Gazze’deki yaptırımlarını ve aşırı şiddeti sorumlu tutuyor.
Ancak çok sayıda Hıristiyan, yasadışı yerleşimci olmayı göze alarak seyahat izinlerini bölgeden temelli ayrılmak için kullanmayı düşünüyor. İsrailli güvenlik yetkilileri Gazzeli 400 Hıristiyan’ın Noel için Bethlehem’e seyahat etmelerine izin verdiklerini açıkladı.