İsrail`de bilim devrimi

Amerikan Dergisi, İsrail`de Tel- Aviv Üniversitesi`nden iki akademisyenin Parkinson hastalığına karşı tedbir konusunda yaptığı araştırmayı “2007 yılı bilim alanında devrim” olarak kabul etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Amerikan bilimsel dergisi, İsrail Tel- Aviv Üniversitesi’nden Profesör Eshel Ben- Jacob ve Dr. Itay Baruchi tarafından icat edilen “Parkinson hastalığına karşı tedbir olarak yarattıkları hafıza kartını” 2007 yılının en önemli 50 bilimsel buluşunun birincisi olarak listeledi. İsrailli akademisyenler bu önemli icatları için sinir hücrelerini kullanarak bilgi ve hafızanın insanlar ve hayvanlarda nasıl muhafaza edildiğini araştırdılar. Tel- Aviv Üniversitesi’nden bir başka akademisyen de Parkinson hastalığının iyileşmesi konusunda araştırma yaptı. Bu araştırmayı yapan Profesör Beka Solomon da bilim dergisi tarafından derecelendirildi.
Hafıza kartının yaratıcısı Ben–Jacob, günümüzde var olan bilgisayarların pasif bir görevi olduğunu belirtiyor. Ancak insanların karşılaştıkları duruma göre farklı yargılarda bulunup hareketlerini de ona göre şekillendirebilmeleri söz konusu. Bu icat için milyonlarca siniri araştıran Ben- Jacob ve Baruchi, gelecekte bilgisayar ile insan sinir sistemi arasında bir bağ kurabileceklerini söylediler. Onlara göre bilgisayarlar gelecekte günümüzden farklı olacak ve pek çok konuda bağımsız karar verebilecek.
Akademisyenlerin en büyük emeli, gelecekte bir taraftan kontrol altında tutabildikleri bir sistem oluştururken diğer taraftan sürprizlerle karşılaşılacak ve gerekirse insanın kendini geliştirebileceği bir mekanizma yaratmak. Amerikan bilim dergisi bu icadı bir mucize olarak değerlendiriyor.