Filistin Yönetimi`ne 7,4 milyar dolar

İşçi Partisi Başkanı Ehud Barak`ın liderliği parti milletvekillerini endişelendiriyor. Parti üyeleri, Barak`ın verdiği kararların parti içinde kalıcı zararlara neden olabileceğini düşünüyor. Barak, son olarak en yakın danışmanlarından biri olan Eldad Yaniv`i işten çıkardı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Fransa’da gerçekleşen bir günlük konferansta Filistin’in kalkınması için 60 ülke 7,4 milyar dolar yardım topladı

Geçtiğimiz Pazartesi günü Paris’te gerçekleşirilen bir konferansta uluslararası kaynaklardan Filistin adına 7,4 milyar dolar yardım toplandı. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’e göre bu rakam, Filistinlilerin beklentilerinin bile üzerinde rekor bir yardım.
Toplanması hedeflenen yardımın 5.6 milyar dolar olduğunu belirten Kouchner’e göre, 7,4 milyar çok başarılı bir seviye.
Yine Kouchner’in açıklamasına göre sözkonusu yardımın 2.9 milyar dolarlık birinci dilimi Filistin Hükümeti’ne 2008 yılı içinde transfer edilecek. Yardımın geri kalanı takip eden üç yıl içinde teslim edilecek. Filistin Hükümeti içine düştüğü ekonomik krizden kurtulmak için, önümüzdeki 3 yıl içinde yararlanacağı 5.6 milyar dolar talep etmişti. Toplanan yardım ile bu rakamın neredeyse iki milyar dolar üzerine çıkılmış oldu. Yardım listesinde birinci sırayı 630 milyon dolar ile Avrupa Birliği sağlıyor. ABD 555 milyon dolar ile ikinci sırada. Suudi Arabistan ise 500 milyon dolar ile en çok yardımda bulunan üçüncü ülke.
Yardımın toplandığı Paris’teki konferansta, katkıda bulunan 60 ülke temsilcisi önünde bir konuşma yapan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, ülkesinin güçlü bir ‘Filistin Devleti’ kurulması konusunda inancını bir kez daha yineledi.
Sorumluluklarını yerine getiren bir devlet yapısına ulaşması için Filistin yönetiminin belirlediği reform planını desteklediklerini söyleyen Livni, bölgesel barış için bu adımın çok önemli olduğunu vurguladı.
Büyük bağışların bir bölümü hemen konferansın ilk saatlerinde belli oldu. Avrupa Birliği 630 milyon dolarlık bağışını açıkladı. Norveç üç yıl boyunca her yıl 140 milyon dolar bağışladı İngiltere, Fransa ve Almanya üç yıl için toplam 1,08 milyar dolar bağışta bulundu. ABD 2008 yılı için 555 milyon dolar yardım göndereceğini belirtirken, bu miktarın içinde daha önce Beyaz Saray’ın açıkladığı, kongreden onayı çıkmış 400 milyon doların da yer aldığı belirtildi
Batı ülkelerinin yaklaşımı Arap ülkelerinin de daha cömert yardımlarda bulunması sonucunu doğurdu. 2002 yılında Arap Ligi Filistin Yönetimi’ne her ay 55 milyon dolar yardımda bulunmayı vaad etmiş, ancak bu sözünü her ay yerine getirmemişti.
Japonya’nın da konferanssta 120 milyon dolar yardımda bulunduğu belirtildi.
Gerçekleştirilen bir günlük konferansın sadece bir yardım organizasyonu olmadığını, politik bir gündemi de olduğunu belirten Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, yapılan görüşmelerin 2008 sonunda konulan hedeflere ulaşmak için büyük önem taşıdığını da ekledi.
Filistin Yönetimi 1993 yılından beri uluslararası kaynaklardan 10 milyar dolara yakın yardım gördü. Önümüzdeki üç yıl boyunca gerçekleştirilecek yardımın %70’lik bölümünün halihazırdaki masrafara gideceği, %30’unun ise kalkınma projelerinde kullanılacağı belirtiliyor. Bu projeler içinde Batı Şeria ve Gazze’de gerçekleştirilecek sanayi bölgeleri de var.