‘Filistin halkinin görüşleri` anketi sonuçlandi

İşçi Partisi Başkanı Ehud Barak`ın liderliği parti milletvekillerini endişelendiriyor. Parti üyeleri, Barak`ın verdiği kararların parti içinde kalıcı zararlara neden olabileceğini düşünüyor. Barak, son olarak en yakın danışmanlarından biri olan Eldad Yaniv`i işten çıkardı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Filistin Yönetimi’ndeki yurtiçi konularını kapsayan anket Eylül 2007’de çıkan sonuçlar ile benzer durumda
11- 16 Aralık 2007 tarihleri arasında Batı Şeria’da ve Gazze sınırında Filistin Polis ve Anket Araştırma Merkezi tarafından bir anket yapıldı. 1270 yetişkin ile yüz yüze yapılan görüşmeler 127 rastgele seçilmiş mekanlarda gerçekleştirildi. Hata payı ise %3 olarak gösterildi. Anket, Filistin Yönetimi’nin yurt içi konularını kapsıyor.
Görülen o ki, Hamas’ın popülaritesi, üç ay öncesine nazaran Gazze sınırındaki kasvetli gidişata rağmen bir dengede duruyor. Aynı şekilde El- Fetih’in popülaritesi de Eylül 2007’ye göre dengede. Hamas’ın popülaritesi, Annapolis Barış Görüşmesi üzerinde tamamen güvensizlik yaratan bir etkiye sahip.
Anket sonucunda yurtiçi konuları ile ilgili bazı temel bulgular ortaya çıktı. Bugün yeni bir oylama yapılsa Hamas’ın oyların %31’ini, El- Fetih’in ise %49’unu alacağı söylenebilir. Bu veriler, Eylül ayında öngörülenin neredeyse aynısı. Kararsız grupların yüzdesi on bire ulaşıyor. Hamas’ın ve diğer kararsızların toplamı hala  El- Fetih’e %7 avantaj sağlar durumda ki bu da üç ay önceki ile aynı durum. Ocak 2006 oylamasında tüm kararsız oyların Hamas’a vereceğine inanılmıştı.
Mahmud Abbas’ın yönetim başkanlığındaki performansı ile halkın %50’sini tatmin ediyor. Bu durum Eylül’de %45, Haziran da ise %36 idi. Eğer bugün yeni oylama yapılsa, iki aday Mahmud Abbas ve İsmail Haniye arasında Abbas %56, Haniyeh ise % 37 oy alırdı. Eylül’de Abbas %59, Haniye %36 oy almıştı. Sonuçların bu alanda da Eylül 2007 sonuçlarına benzer olduğu saptandı.
Gazze sınırında Haniye’in FÖY Başkanı kalmasına %42’lik bir grup katılırken, %52’lik bir grup itiraz ediyor. Diğer yandan, %51’i Salam Fayed’in FÖY Başkanı kalmasına taraftar iken, %40 ise itiraz ediyor. Bu sonuçlar da Eylül 2007 sonuçlarına benzer durumda.
Anket sonuçlarına göre, Filistin halkının %74’ü Hamas’ın Gazze sınırına müdahalesine karşı, %24 ise destekliyor.
Gazze sınırındaki durumu katılımcıların % 85 kötü ya da çok kötü olarak tanımlarken sadece %8’i iyi ya da çok iyi olarak tanımladı.
Gazze sınırındaki negatif değerlendirmelere rağmen Gazze halkından %52 bir çoğunluk kendilerinin ve ailelerinin evlerinde emniyette hissettiklerini belirtti. Diğer yandan %44’lük bir Batı Şerialı grup ise kendilerinin ve ailelerinin evlerinde emniyette hissettiklerini belirtti. Bu sonuçlar, Eylül sonuçlarına göre emniyet ve güven duygularında artış olduğunu gösteriyor. Ancak özellikle Batı Şeria’daki artış göze çarpıyor çünkü Eylül’deki sonuçlarda sadece %35’i kendini emniyette hissediyordu.
Filistinli halkın %27’si bulundukları durumun kendilerini göç etmeye zorladığını belirtti. Bunlardan, %32’si Gazze sınırında, %25’i ise Batı Şeria’da yaşıyor.
El- Aksa TV gibi, Hamas’ın ve Haniye’in kontrolündeki medyaya güven %19 iken; Filistin TV gibi El- Fetih ve Fayyad’ın medyasına güven de %24’ü aşmıyor. Bu veriler de Eylül sonuçlarına benzer durumda.