İşçi Partili vekiller partinin geleceğinden endişeli

İşçi Partisi Başkanı Ehud Barak`ın liderliği parti milletvekillerini endişelendiriyor. Parti üyeleri, Barak`ın verdiği kararların parti içinde kalıcı zararlara neden olabileceğini düşünüyor. Barak, son olarak en yakın danışmanlarından biri olan Eldad Yaniv`i işten çıkardı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İşçi Partisi’nin sol kanattaki barış bloğu olarak manşetlerde olması gereken bir zamanda, partinin yolunu kaybettiği düşünülüyor. Savunma Bakanı ve İşçi Partisi Başkanı Ehud Barak’ın aldığı kararlardan endişeli olan milletvekillerinden biri, “Biz barış hareketinin partisiydik. Şimdi görünen o ki partinin kendisi bir yana, halk da neyi savunduğumuzu bilmiyor.” dedi. “Barak’a yaklaşmak her zaman zor olmuştur, ama şimdi kimse onu anlamıyor, etkileyemiyor ya da bir sonra ne yapacağını bilmiyor gibi gözüküyor.”
İşçi Partisi milletvekilleri partinin bir sonraki seçimlerdeki şansı hakkında da oldukça endişeli. Amir Peretz’in liderliğinde bölünmüş olan partinin, Barak’ın başkanlığında yeniden birleşmesi bekleniyordu. Peretz, “sosyoekonomik devrim”in haberini veren “yeni İşçi Partisi” için mücadele ederken, Barak’ın partiyi geleneksel tabanına döndürmesi ümit ediliyordu. Ancak Barak’ın, Annapolis Barış Görüşmelerinde beklenen güçlü duruşu sergileyemediği düşünülüyor. Parti üyelerinden biri Annapolis hakkında, “Bu bizim yeniden bir adım atmamız ve barış treninin önünde yerimizi almamız için mükemmel bir fırsattı. Oysa, barış kanadını Başbakan Ehud Olmert ve Kadima Partisi oluşturmaya başladı.” dedi.
Ophir Pines ve Amir Peretz’in de dahil olduğu bir grup İşçi Partisi milletvekili, Barak’ı muhalefet ve Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu’dan “daha sağ” olmakla suçluyor. “İşçi Partisi artık eskiden temsil ettiklerini temsil etmiyor.” diyen Pines, çok sayıda parti üyesinin ısrarına rağmen Barak’ın Annapolis öncesi güçlü bir sol kanat duruşu sergilemeyi reddettiğini belirtti.
Barak’ın danışmanı Eldad Yaniv’in ise işten çıkarılmadan önce Meretz Başkanı Zehava Gal- On ile İşçi Partisi’ne katılma ihtimali üzerine konuştukları rivayet edilmişti. Yaniv, partiye daha çok sol kanat yasa koyucuların katılmasına ve bir sonraki seçimler öncesinde partinin merkez sol duruşunun yeniden tanımlanmasına öncülük etmekteydi. Yaniv’in ayrılması üzerine Barak’ın kiminle konuşacağı merak konusu. Partinin dümeninin sola dönük olarak devam mı edeceği, yoksa bu işten çıkarılmanın yeniden merkeze dönüş anlamına mı geldiği bilinmiyor.
Barak ve Yaniv bu konuda kendilerine yöneltilen soruları yanıtlamayı reddederken, İşçi Partisi milletvekilleri Filistinli liderlerle gerçekleştirilecek barış görüşmelerinin İşçi Partisi’nin desteği ya da varlığı olmadan sürdürülecek olmasından dolayı oldukça kaygılı.