Vitali Hakko`ya veda

11 Aralık günü vefat eden Vakko`nun kurucularından Vitali Hakko için 12 Aralık Çarşamba günü ilk önce Vakko`nun Merter`deki fabrikasında bir anma töreni düzenlendi. Neve Şalom Sinagogu`nda gerçekleştirilen dini törenin ardından Hakko, Ulus Musevi Mezarlığı`nda son yolculuğuna uğurlandıEster YANNİER

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Gazetemizin bayramlarla çakışan tarihlerde yayınlanmamasından ötürü  cemaatimiz ve Türkiye için büyük bir kayıp olan Vitali Hakko’ya gecikmeli olsa da son görevimizi  yerine getirerek onu ebediyete uğurluyoruz…
Vakko  Çadırda düzenlenen  törene  Hakko ailesi, Vakko çalışanları, dostları, iş, moda ve siyaset  dünyasından tanınmış isimlerle vatandaşlar katıldı. Bir dakikalık saygı duruşundan sonra  Hakko’nun iş ortağı ve Vakko Yönetim Kurulu üyesi Alberto Elhadef, “Şen Şapka”dan başlayarak  Vakko’ya kadar uzanan Vitali Hakko’nun  yaşamı ve çalışmalarını aktardı. Vitali Hakko ile uzun yıllar çalışan Halkla İlişkiler uzmanı Deniz Adanalı yaptığı konuşmada  Hakko’nun kişiliğinden, öğrenmeyi-  öğretmeyi sevdiğini ve Türkiye’ye kattıklarını paylaştı: “Onun ölümüyle çok büyük bir boşluk doğacak. O bir Türkiye aşığıydı. O çok güzel bir Türk’tü. Sevgili Vitaliciğim, vatanının tarihinde çok güzel bir sayfaya sahipsin” dedi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası Yedikule Şube Başkanı Sebahattin Çetin de birer konuşma yaptılar.
Neve Şalom Sinagogu’nda düzenlenen dini törende ise başta  Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Milletvekili Egemen Bağış, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Onursal Başkan Bensiyon Pinto olmak üzere çok sayıda siyasetçi, iş adamı, sanatçı ve dindaş katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın taziye mesajı okunmasının ardından Hakko ailesi adına konuşan Alberto Elhadef; “Vitali Hakko’yu tanıyıp da sihrinden kurtulan yoktur. Ona veda etmiyoruz, o hep bizimle olacak” sözleriyle duygularını dile getirirken, Türkiye Musevileri Hahambaşılığı adına Avi Alkaş bir konuşma yaptı.
Alkaş: “Bay Vitali’nin ardından, bir büyük duayenin, sektörünün efsanevi önderi ardından, onu son yolculuğuna uğurlarken konuşmak oldukça zor. Sevgili oğlu Cem’den kardeşi Alber Hakko’ya, yeğenlerinden tüm çalışanlarına hepimizin Bay Vitali’si, son yıllarda türü tükenmiş, öncü, yaratıcı uygulayıcı ve duygusal zekasını kullanan gerçek ve şık bir İstanbul beyefendisi idi.
Bayan Keti’nin can yoldaşı, evlatları, tüm ailesi ve çalışanları için, çok sevilen ve sayılan eşi bulunmaz müstesna bir insandı.
O Vitali Hakko idi. Ailesine düşkün, cemaatinin çağrılarına duyarlı, işine ve sektörüne tutku ile bağlı, sanata ve sanatçıya saygılı ve hami, bir Türkiye aşığı, Türk Modasının babası idi.
O Merter için bir vaha, Beyoğlu için bir soluk, İstanbul için bir ışık idi. 
Onu, kah 82 yaşında iken Akmerkez çatısında olanca şıklığı ve özeni ile süsleme planlaması yaparken ve yılbaşı ağacını tasarlarken, kah fabrikasındaki beyaz önlüğü içinde perdelik kumaşlardan yeni oluşumlar ararken, indirim günlerinde mağazasının önünde kuyrukta bekleyen müşterilerine şeker ikram edip gönüllerini alırken, 500.yıl kutlamalarının oluşumunda ve düzenlemelerinde çaba gösterirken,  tüm mağazalarını kapalı tuttuğu Kipur günlerinde Ortaköy Sinagogu’ndaki aile sırasında dua ederken, veya İstinye Park’ın açılışında tekerlekli sandalyesinde Başbakan ile konuştuktan sonra mağazasında resmi protokolü ağırlarken hatırlamamak, anmamak mümkün mü?
(…) Vitali Hakko, modanın sadece giyim kuşamla ilgili bir kavram olmadığını, bir yaşam tarzı olduğunu çok iyi görmüş bir iş adamıydı.
Yaratıcı projeleriyle, gençliğin giyiminden dekorasyona, büyük kutlama gecelerinin düzeninden, kokuya, çikolataya kadar pek çok alana modanın farklı dokunuşunu, özgünlüğü ve farklılaşmayı getirdi.
Moda Vakko’dur sloganı onun kişiliğinde ve özellikle tüm gerçekleştirdiklerinde yaşam buldu.
(…) Vitali Hakko'nun uzun, başarılarla dolu renkli yaşamı, yürekten bağlı olduğu bir ülkede, tutkuyla sevdiği bir meslekte, Şen Şapka mağazasından bütün hayatını verdiği Vakko'da son günlere kadar çalışmakla geçti.
Onun sevenleri olarak, adını vereceğimiz bir moda okulu ile onu kalplerimizde ve zihinlerimizde ebediyen yaşatacağımızı umuyorum.
Hepimizin başı sağ olsun, mekanı cennet olsun” dedi.
Vitali Hakko, Ulus Musevi Mezarlığı’nda toprağa verildi.