Yahudi Dünyasindan

Nelly BAROKASRozental, Holon Müzesi açılışında konuşma yapacakŞalom Gazetesi Çizeri İzel Rozental, İsrail`in Holon kentinde açılacak mizah ve karikatür müzesinin açılışında bir konuşma yapmak üzere davet edildi.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’in ilk mizah ve karikatür müzesi 20 Aralık tarihinde Holon kentinde açılacak. Dünyada sadece 12 benzeri bulunan mizah ve karikatür müzesi, araştırmacılara hizmet verecek tarihi bir arşive olacak.
Ünlü mizah yazarı ve çizeri Shmuel Katz, bundan böyle müzenin genç yetenekleri teşvik etmek amacıyla her yıl vereceği “Golden Pencil” Ödülü’nün ilk namzedi olacak.
Müze ayrıca, geçtiğimiz yıl 90 yaşında yaşama veda eden İsrail’in ilk kadın çizeri Friedel Stern’in anısına bir karikatür bienali düzenleyecek.
Küratörlüğünü Galit Gaon’un yapacağı müzede, üç daimi sergi yer alacak. Bu daimi sergilerin biri, İsrail’in altı öncü çizerinin çalışmalarından oluşurken, ikincisi firavunlar döneminden bu yana mizah ve karikatürün gelişim sürecini yansıtacak. Üçüncüsü de çağdaş mizahı sergileyecek.
Bu yıl yer verilecek değişik sergiler arasında, son bir yılın çizerlerin bakış açısından değerlendirilmesinin örnekleri de bulunacak. Kadınlar Günü’nde izlenebilecek diğer bir sergi de, çizerler tarafından yansıtılmış Golda Meir karikatürleri.
Müzenin açılacağı 20 Aralık günü, çizim sanatının bir müzede yer alması konusunda konferanslar düzenlenecek. Gazeteci ve eski milletvekili Yosef Tomy Lapid, İsrail basınında karikatürün yeri konulu bir konuşma yapacak. Ayrıca Şalom Gazetesi Çizeri İzel Rozental ile İsrail Çizerler Birliği Başkanı Michel Kichka konuşmacılar arasında yer alıyor. Türk karikatürünü mizahi bir şekilde anlatacak olan İzel Rozental’in sunumunun başlığı; “Cartoons in Turkey: Lines not to be crossed!”.

Rothschild’den Holokost Kurtulanları’na destek
Merkezi Paris’te bulunan “Memory of the Shoah” Vakfı Başkanı Baron David de Rothschild, İsrail’de maddi sıkıntı içinde bulunan Holokost Kurtulanları’na 400 bin Euro maddi yardımda bulunduğunu açıkladı.
İsrail’in en büyük yardım kuruluşu olan “Latet”in, Rişon Letzion’da gerçekleşen yıllık kongresinde konuşan Baron David de Rothschild; “Vakfımız İsrail’de yaşayan bazı Holokost Kurtulanları’nın kötü durumda olduğunun bilincinde. Bu yüzden yardımcı olmaya çalışıyorum” dedi.
“Latet” kuruluşu Başkanı Gil Darmon ise; “Son demlerini yaşayan bu kişilerin yaşamlarını huzurlu bir şekilde tamamlamalarını sağlamak bizim görevimizdir” açıklamasında bulundu.
Bu kuruluşun verilerine göre İsrail’de % 10’u Nazi ölüm kamplarından kurtulmuş kişiler olmak üzere 80 bin civarında Holokost Kurtulanı fakirlik sınırının altında yaşıyor. Baron David de Rothschild, İsrail hükümetinin bu sorunla mücadele yöntemi konusunda yorum yapmak istemediğini söyledi.
Bu yıl İsrail hükümeti Holokost Kurtulanları’nın yaşam düzeyini yükseltmek üzere 152 milyon Dolarlık bir bütçe ayırdığını açıkladıysa da, yardım kuruluşları bu miktarın sorunun çözümü için yetersiz olduğunu belirttiler. Son olarak Başbakan Ehud Olmert yardım fonunun 373 milyon Dolara çıkarılacağını söyledi.
Baron David de Rothschild konuşmasında, ailesinin İsrail’e ve Yahudi toplumlarına desteğinin iki yüz yıllık bir geçmişi olduğunu vurguladı.

Schindler’in sekreteri 92 yaşında İsrail’e göç etti
Holokost yılları süresince Polonyalı Yahudilere yardımcı olan Mimi Reinhardt geçen hafta göç ettiği Tel- Aviv’e vardığında “Artık evimde hissediyorum” dedi
Holokost yıllarında yüzlerce Yahudi’nin yaşamını kurtaran Alman sanayici Oscar Schindler’in bugün 92 yaşında olan sekreteri İsrail’e göç etti.
Geçtiğimiz hafta İsrail’e varan Mimi Reinhardt, Ben Gurion Havaalanı’nda “Artık evimde hissediyorum” dedi.
Reinhardt’ın görevi, Schindler’in fabrikasında çalıştırılmak üzere Krakow’daki Yahudi Gettosu’ndan işçilerin listesini belirlemek, bu sayede onların ölüm kamplarına gönderilmelerini önlemekti.  Mimi Reinhardt’ın 1974’te İsrail’e göç eden ve Tel- Aviv Üniversitesi’nde Sosyoloji Profesörü olan tek oğlu 68 yaşındaki Sacha Weitman, annesinin yaşadığı New York’u terk ederek İsrail’e göç etmesinden çok mutlu oldu.
Herzliya Pituah’ta oldukça lüks bir yaşlılar yurduna yerleşme hazırlıklarında olan Mimi Reinhardt, Oscar Schindler tarafından özel sekreter olarak görevlendirilmiş ve bu şekilde hayatta kalmayı başarmıştı.
1974’te hayata veda eden Oscar Schindler, kendi hayatını tehlikeye atarak 1300 Yahudi’yi ölümden kurtarması nedeniyle Yad Vaşem Holokost Müzesi tarafından Uluslararası Dürüst payesi ile onurlandırılmıştı.
Mimi Reinhardt, “Schindler’s List” filminin yönetmeni Steven Spielberg ile tanışmasına rağmen bu filmi seyretme cesaretini bulamadığını şu sözlerle ifade ediyor; “Filmin New York’taki galasına davetliydim, filmi seyretmek benim açımdan çok zor olacaktı, gidemedim.”