Caddebostan Sinagogu`nda Hanuka Bayrami coşkuyla kutlandi

9 Aralık Pazar günü Caddebostan Sinagogu`nda, Caddebostan Talmud Tora çocuklarının hazırladığı Hanuka Bayramı gösterisi neşe ve mutluluk doluydu. Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı`na bağlı olan ve bu yıl 70. yaşını kutlayan Talmud Tora`nın, 70 yaşına rağmen bu denli genç olması son derece anlamlıydı!Sara YANAR

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Türk Yahudi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, Hahambaşılık müşavirleri, dernek ve kurumların başkan ve görevlileri ile kalabalık bir yahid topluluğunun katıldığı Hanuka Bayramı töreninde; gösteri programı Talmud Tora Korosu’nun “Baruh Aba” şarkısıyla Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva’yı karşıladıktan sonra, Kadıköy Cemaat Başkanı Mordo Kumrulukuş açılış konuşmasını yaptı. Hep birlikte, aynı gönül birliği ile güzel günlere ulaşmayı diledi.
Daha sonra Hemdat Israel Sinagogu Maftirim Korosu üç dini ilahi seslendirdi. Ardından Haham Akaal Rav Yeuda Adoni, Hanuka mucizesini anlattıktan sonra bu olayın bütün zamanlarda aynı şekilde ele alınmasını, böylece yarınlarımızın daha da ışıklı ve güçlü olacağını belirtti.
Çocuklar Korosu “Sekiz Gündür Hanuka” şarkısını seslendirdikten sonra Talmud Tora gençleri adına Betina Pinto bir konuşma yaptı. Hanukiya dualar eşliğinde yakıldı.
Koro “Anerot Alalu” şarkısını söyledi sonra “Kelebekler ve Yahudiler” adlı bir slayt sunumu yapıldı. Barkovizyonda rengarenk kelebek resimlerini izlerken, Yahudilerin de kelebek misali tüm dünyaya yayılmalarını, ve Tora’yı öğretmelerini anlatan bir konuşma dinletildi.
“Aydınlatalım” şarkısından sonra Makabi olmak, Şira batsibur adlı skeç sahneye kondu.
İsel Tastasa, Refi Şaban, İzel Pinto, İgal Pinto, Yosi Şaban, Seymi Sevi, Rami Kandiyoti, Gabi Behiri’nin rol aldıkları skeç sonra koro “Yeme Hanuka”, “Mi Yemalel” ve “Oço Kandelikas” adlı şarkıları seslendirdi. Sahneye konan ikinci skeç bir komediydi ve son derece sevimliydi. “Bir Leviva Hikayesi” adlı skeçte oynayanlar; Rifka Razon, Refi Şaban, Ceki Yansarfati ve müzikleri seslendirenler; Betsy Mitrani; Arye Valansi, Refi Şaban çok başarılıydılar.
Talmud Tora Caddebostan Başkanı Selin Azuz yaptığı konuşmada ebeveynlerin çocuklarını Talmud Tora’ya getirmelerinin ne denli önemli olduğunu özellikle vurguladı.
Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya ise böylesi günlerin çok güzel ve kıymetli olduğundan söz ederken. Hemdat Israel Cemaati Vakfı’nın öneminden bahsetti. Gereken ihtiyaçların tespit edildiğini ve bu yıl içinde Anadolu Yakası’nda bir bilgilendirme toplantısı yapılacağını duyurdu.
“Talmud Tora Gençlerimiz” adlı şarkıdan sonra Anri Niyego’nun sunduğu bir barkovizyon gösterisinde “Bir Hanuka Öyküsü” adı altında, Polonya’da Nazi döneminde yaşanmış gerçek bir Hanuka öyküsü anlatıldı. Çok duygusal olan bu öykünün lirizmi göz yaşartacak nitelikteydi.
Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın sözlerinde ise düşündürücü ve sevindirici bir saptama vardı. 80’li yıllarda kendisi Musevi Lisesi’nde öğretmenken, bir Hanuka günü sınıfta “kaç kişinin evinde hanukiya yakılmıyor?” diye sorulduğunda sınıfın yarısından fazlasının ellerini kaldırdığını ve kendisinin o gün dehşete düştüğünü anlatırken, bu yıl mum yetiştirilemediğini mutlulukla anlattı. Hazan Yasef Biçim “Anoten” duasını okuduktan sonra çocuk korosunun “Beşuv Ad” adlı şarkı ile bayram coşkusu sona erdi.
Hanuka çocuk korosu; Diana İs, Serena Abudara, Onur Ergalimidi, Rafi Şaban, Albert Eli, Beri Bahar, Selim Bana, Suzet Benezra, Lara Halet, Seymi Kohen, Vanessa Yeruşalmi, Yosi Ojalvo, Treysi Bahar, Betsy Ojalvo, Berna Franko, Jeff Savaryego, Yusuf Ojalvo, Serra Kohen, Nedim Varon, Belis Vidal, Reysi Haleva, Vanessa Eli, Cessika Zakuto, Renin Özlevi, Rakel Salzburg, Yusuf Cenudioğlu’ndan oluşuyordu.
Kadıköy Hemdat İsrael Vakfı’nın zarif armağanlarını ve Hanuka çöreklerini alan tüm yahidlerin memnuniyetleri gözlerinden okunuyordu.