Hanuka nasil kutlaniyor?

Sara YANAROCAKBu haftaki gazete programımı geçen hafta saptamıştım bile! Ama Yehoram Gaon ve Hanuka Mucizesi kavşağında bir çarpışma oldu. Pazar akşamı Neve Şalom Sinagogu`nda verdiği konseri izlerken, sanatçının sesi ve şarkıları beni; geçmişime ve Yehoram Gaon`un yaşamış olduğu bir olayı sizlerle paylaşma noktasına geti

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Reneta Sibel YOLAK

Tanrı’ya çok şükür ülkemizde Hanuka iyi koşullarda kutlanıyor. Ya komşumuz Irak’ta hergün bombalar ve savaş içinde... Özellikle kültürel ve dini hassasiyeti olan dominant bir Müslüman ülkede bu bayramı kutlamak kolay değil. Ayrıca küçük detaylar da söz konusu. Özellikle Aşkenaz Yahudileri tarafından yenilen patates latkesi, ekşi kerema sosuyla yenmek zorunda ama kosher krema sosu bu ülkede bulunmuyor.
Özellikle Irak gibi bir ülkede yanı başımızda Yahudi kardeşlerimiz bu kutsal Hanuka bayramında acaba neler yapıyorlar?
Taji Kampı’nda David Goldstrom adında bir haham 50 kişiye hizmet veriyor. Bu kişi Irak’ta Amerikalı Yahudilere hizmet veren 3 hahamdan biri.
Diğer hahamlar Bağdat’ta görev yapıyor.
İki ay önceye kadar tek haham ve oranın din adamı olan Shulman 160.000 kişilik Amerikalılara servis veren tek kişiydi.
Shulman Hanuka servislerine Mahmudiye ve Yeşil Hattaki askerleri de katmak için elinden geleni yapıyor. Shulman’a göre çevre koşulları Hanuka Bayramı’nı evdekinden çok farklı kılıyor.
Geleneklere göre yağ ile ilgili bir mucize olduğu için, Hanuka’da yağlı yiyecekler yenilir. Shulman bir e- postasında şöyle diyor: “Amerika’da Yahudiler patates bitkisi yerler. Irak’ta patatesleri çırpmak için yumurta bile yok. Bu yüzden New York’ta bir kadın buraya üçgen şeklinde kesilmiş ve dondurulmuş patatesleri (kızartılmaya hazır bir şekilde) yolladı. Yenilen ekşi krema koşer olmadığı için bu patateslerin de çok önemi yok. Bulunduğumuz kampta pencere olmadığı için Menoraları masanın üzerine koyup orada yakıyoruz.
“Bu Perşembe günü tüm dini görevlilerin Menora yakma töreni, televizyoncular ve halkla ilişkiler uzmanları tarafından daha sonra yayınlanmak üzere kameraya çekildi. Bu tören Saddam Hüseyin’in eski sarayında Afganistan ve Kaliforniya’dan gelen askerler ve Arnold Schwartzenegger’in de bulunacağı bir törenle videoya çekilerek ölümsüzleştirilecek.
Öte yandan Taji Kampı’nda Goldstrom çok büyük bir Menora’yı Texas yakınlarından Fort Hood’dan getirterek yakıyor.
Goldstrom’a göre; Hanuka insanların birbirlerinin dini inançlarına saygı göstermekle ilgili. Ve bu çok büyük bir mesaj. Özellikle burada Irak’ta yaşayanlar için. Görevimiz, kültürel bölünmesi olan bu ülkeye dini toleransla birlikte bir sürü değişik dini inancı olan insanlara da yardım etmek.
Ona yöneltilen Müslüman bir ülkede bir Yahudi Bayramı kutlamanın hassasiyeti nedir?” sorusunu şöyle yanıtlıyor:
“Amerikan askerleri kültürel ve dini olarak diğer insanlara hassasiyet gösteriyor. Biz ve onlar, bir ulusun dini ve kültürel hassasiyetini taşırken, insanlara kendi dini bayramlarını kutlamanın özgürlüğünü sunuyoruz.”
Goldstrom devam eder: “Yıllar önce, 2.200 yıl önce küçük bir insan topluluğuyla savaşı kazanırken, tam da Irak çölünün ortasında, biz Menora’yı Tanrı’ya olan bağlılığımız ve o günlerin anısına yakıyoruz.
Düşünebiliyor musunuz? Tam da Irak çölünün ortasında ve Amerikan askerlerinin içinde. Bu hikayenin bize dersi: Hiçbir şey imkansız değildir. Bir şeyin olacağı varsa, olur. Hep iyi ve mutlu olayların olması, Hanuka ve tüm bayramların cosku ve barış içinde kutlanması dileğiyle...