Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİAvrasya / RusyaRus seçimleriRusya`da 2 Aralık`taki parlamento seçimlerinden zaferle çıkan iktidardaki Birleşik Rusya Partisi, gelecek yıl yapılacak devlet başkanı seçimindeki adaylarının Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Medvedev olduğunu açıkladı.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, halefi olarak Başbakan Birinci Yardımcısı ve aynı zamanda Doğalgaz devi Gazprom’un yönetim kurulu başkanı Dimitri Medvedev’e destek verdiğini açıklamasıyla Rus borsası hızla yükseldi.
Bu sırada RİA Haber Ajansı’nın Rusya Füze Kuvvetleri Komutanlığı Sözcüsü Aleksandr Vovk’un açıklamasına dayanarak verdiği habere göre, 20,5 metre boyunda, 550 kilotonluk (550 bin ton TNT patlayıcısına eşit) atom bombası taşıyabilen “RS- 12M Topol” tipi füze, ülkenin güneyinde Kapustin Yar Üssü’nden fırlatıldı. Konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Afrika
•  Sudan: Afrikalı olmayanlar da katılabilir

BM Genel Sekreteri Ban Ki- moon, Sudan Yönetimi’nin, Darfur'da görev yapacak barış gücü askerleri arasında Afrika kökenli olmayanların da bulunmasına izin vermesi için harekete geçti.

• Etiyopya: Rice Afrika’da
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Afrika'da çözümsüz kalan konular hakkında görüş alışverişinde bulundu.

• Uganda: Ebola virüsü can alıyor
Ülkede ebola virüsünün yol açtığı salgında ölenlerin sayısı 28'e yükseldi. Uganda Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hastanelerdeki yetersizliğin virüsün yayılmasına neden olduğunu bildirdiler. Uganda'da 2000 yılındaki ebola virüsü salgınında 173 kişi ölmüştü.

Amerika
• Venezüella: Cezaevinde isyan
Venezüella Adalet Bakanı Pedro Carreno, Kolombiya sınırı yakınlarındaki San Cristobal Cezaevi’nde meydana gelen ve kontrol altına alınan isyanda, 15 mahkumun öldüğünü, 12 mahkumun da yaralandığını açıkladı. Venezüella Cezaevleri Gözlem Grubu, son iki yılda ülkedeki cezaevlerinde yaklaşık 800 mahkumun öldüğünü bildiriyor.
• Venezüella: Chavez dönemi bitebilir mi?
Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Caracas’ta bu hafta yaptığı konuşmasında talep ettiği reformlar onaylanmadığı için görev süresinin sonu olan 2013’te hükümetten ayrılacağını açıkladı. Bu sırada ülkede Chavez'in isteği üzerine önceki geceden itibaren saatler kalıcı olarak yarım saat geriye alındı.
• Küba: Castro yeniden sahnede
Fidel Castro, doğum yeri Santiago’nun kent konseyi yetkilileri tarafından milletvekili adayı olarak seçildi. Küba yasalarına göre devlet başkanı olmak için milletvekili olmak zorunlu. Castro’nun aday gösterilmesinin, devlet başkanlığı görevini sürdüreceği yönünde bir işaret olduğu bildiriliyor.

Asya
• Pakistan: Navaz Şerif’ten seçime evet
Pakistan’ın eski başbakanlardan Navaz Şerif’in partisi Pakistan Müslüman Birliği, yine eski başbakanlardan Benazir Butto’nun partisiyle birlikte seçimleri boykot etme kararından vazgeçerek 8 Ocak’ta yapılacak seçimlere katılma kararı aldı.
• Ukrayna: Aday yine Timoşenko
Batı yanlısı Turuncu Devrim’e bağlı iki partinin oluşturduğu koalisyon hükümeti, başbakan adayı olarak Yulia Timoşenko’yu gösterdi.
• Güney Kore: Çevre felaketi
Başkent Seul’ün güneyindeki Taean Limanı açıklarında bir petrol tankeri gemiyle çarpıştı. Tankerin Ortadoğu’dan Güney Kore’ye taşıdığı, 15 bin ton petrol denize aktı. 48 saat içinde kıyıya vurması beklenen petrolün, liman yakınlarındaki deniz parkında çevre felaketine yol açmasından endişe ediliyor.
Avrupa
• Fransa: Kaddafi Paris’te
Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin resmi Fransa ziyareti başladı. Kaddafi’yi Paris’e davet eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’ye yönelik eleştiriler sürüyor. Fransa’nın insan haklarından sorumlu Devlet Bakanı Rama Yade, Brüksel’de bir toplantıda olduğu için Kaddafi onuruna verilecek yemeğe katılamamasının “sevindirici bir tesadüf” olduğunu belirtti.
• Yunanistan: Büyükelçiliğe saldırı
Başkent Atina’da Türk Büyükelçiliği’ne ait iki araç ateşe verildi. Saldırganlar daha sonra İtalya ve Filipinler Konsolosluklarına ait birer aracı da yaktılar. Yetkililer, anarşist grupların bu tip kundaklama olaylarında bulundukları belirtiyor.
• Sırp Cumhuriyeti: Yeni başkan seçildi
Devlet Başkanı Milan Yeliç’in eylül ayında kalp krizi sonucu ölümünün ardından yapılan seçimlerde Başbakan Milorad Dodik liderliğindeki Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı’nın adayı hukuk profesörü Rajko Kuzmanoviç oyların yüzde 44’ünü alarak Sırp Cumhuriyeti’nin yeni devlet başkanı oldu.

Ortadoğu
• Irak: Petrol konusu masada

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Başbakanı Neçirvan Barzani, bu hafta Bağdat’taki merkezi hükümetle, petrol konusunda yaşanan anlaşmazlığı görüşecek.
• Afganistan: Brown’dan sürpriz ziyaret
Irak’a yaptığı ani ziyaretten sonra Afganistan gelen İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Helmand’daki Bastion üssünde yaklaşık 150 askerle bir araya geldi. Başbakan Brown’un Afganistan’daki önemli hizmetlerinden dolayı İngiliz askerlerine teşekkür ettiği bildirildi. Brown, daha sonra Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşmek üzere başkent Kabil’e gitti.