İngiliz Skandali “Yahudi Komplosu”na dönüştü

Hanuka mumları, ilk kez Çin Seddi üzerinde yandı. Yaklaşık 2oo İsrailli ve Pekin Yahudi Cemaati üyelerinin katılımı ile Haham Şimon Freudlich, tarihi Hanukiya`ya geçtiğimiz pazar günü yaktı.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İngiltere’de yaşanan bir yasadışı seçim kampanya yardımı skandalı, Yahudi komplosu arayanlara ve İngiltere’deki İsrail lobisini tartışanlara malzeme oldu

İngiltere’de iki hafta önce The Mail On Sunday Gazetesi’nin David Abrahams adlı Yahudi asıllı bir iş adamının iktidardaki İşçi Partisi’ne gizlice para yardımı yaptığını ortaya çıkarması ile ortaya iktidardaki İşçi Partisi’ni zora sokan bir skandal çıktı. Habere göre Abrahams üç çalışanı üzerinden İşçi Partisi’ne 600.000 İngiliz Sterlini aktarmıştı. Haberin çıkmasından sonraki gün İşçi Partisi Genel Sekreteri Peter Watt yasadışı para yardımından haberdar olduğunu itiraf ederek istifa etti.
Abrahams bir röportajda İşçi partisi ve Yahudi parasının beraber anılmasını istemediği için bu şekilde davrandığını ve yardımını gizli tuttuğunu söyledi.
Fakat bu hareket İngiliz yasalarına göre yasa dışı olduğu için skandal çıktı. İngiltere’de seçim kampanyalarına para yardımında bulunanların yaptıkları yardım miktarını açıklamaları gerekiyor.
Öte yandan skandalın ortaya çıkışından sonra İngiliz basınının kendisini bir “Yahudi komplosu”nun üyesi olarak gösterdiğini, bu yüzden bu konuda endişe duyarak hareket etmekte haklı olduğunu söyledi.
İngiliz basını skandalın ortaya çıkması ile birlikte Abrahams’ın İsrail ile ilişkilerini incelemeye aldı ve Abrahams’ın 2002 yılına kadar “İsrail’in İşçi Partili Dostları” derneğinde başkan yardımcılığı yaptığını ortaya çıkardı. 
The Telegraph Gazetesi ise Abrahams’ı İngiltere’deki İsrail Büyükelçisi Zvi Heifetz ile el sıkışırken gösteren fotoğrafları manşete taşıdı ve yasadışı yardımların arkasında İsrail’in olduğunu iddia etti.
Gazetelerde İngiltere’nin önde gelen Yahudi cemaat liderlerinden Lord Levy hakkında yardımlar hakkında açılan fakat beraatla sonuçlanan dava da hatırlatılırken bazı medya kuruluşları Siyonist derneklerden gelen para yardımları ile Tony Blair döneminde İşçi Partisi’nin İsrail yanlısı politikaları arasındaki ilişkilere değindiler.