Olmert bariş görüşmeleri için hazirlaniyor

Filistin Yönetimi`yle barış görüşmelerine devam eden Ehud Olmert, nihai anlaşma için yeni bir diplomatik sürecin başladığını ifade etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Yedi yıldır ilk kez yapılan barış görüşmeleriyle beraber İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Filistinlilerle yapılacak olan son anlaşmaya dair tarihi bir adım atacağına söz verdi.
İsrail ve Filistinli delegeler Çarşamba günü, 2008 sonunda yapılması planlanan anlaşmanın şartlarını görüşmek için bir araya geliyor.
Olmert ve Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas geçtiğimiz ay Annapolis’de düzenlenen Ortadoğu Barış Konferansı’nda anlaşmaya yönelik hedeflerini belirlemişlerdi.
Tel Aviv’de düzenlenen bir konferansta konuşan Olmert, yeni görüşmelerin risk taşıdığını bildiğini ifade etti.  Abbas Hükümeti’nin zayıf olduğunu belirten Olmert, Filistin güvenlik güçlerinin henüz Batı Şeria’daki güvenliği sağlayacak kadar yeterli olmadığını dile getirdi.
Olmert konuyla ilgili düşüncelerini, “Tüm riskleri göze alarak, fırsatları değerlendirmek ve yeni bir diplomatik köprü kurmak istiyorum”  şeklinde dile getirdi. Son barış görüşmeleri 2001 yılında ikinci intifayla beraber yarıda kesilmişti.
İsrail ve Filistinli yetkililerin geçtiğimiz hafta Çarşamba günü yaptıkları görüşmenin odak noktası teknik konulardı.  Fakat görüşmelerde alınan kararlar, İsrail’in doğu Kudüs’te bulunan Har Homa’da 307 yeni yerleşim birimi inşa edeceğini söylemesiyle zedelendi.
Abbas’ın yakını olan Yaser Abed Rabbo konuyla ilgili olarak, “Bu konunun görüşmeler başlamadan halledilmesi gerekiyor”  açıklamasını yaptı. Üst düzey İsrail ve Filistinli delegeler önümüzde Pazartesi günü Har Homa meselesini görüşmek üzere bir araya gelecek.