Modanin öncüsü Vitali Hakko yaşama veda etti

Kurucusu olduğu Vakko firması ile Türkiye`yi yurt dışında da tanıtan iş adamı Vitali Hakko 10 Aralık Pazartesi akşamı yaşama veda etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Vitali Hakko için  12 Aralık Çarşamba günü  Merter'deki Vakko fabrikasında bir tören düzenleniyor.
Vitali Hakko  aynı gün Neve Şalom Sinagogu’nda yapılacak dini törenin ardından Ulus Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak. Sevenlerine ve kederli ailesine başsağlığı dileriz.
1913 İstanbul doğumlu olan  Vitali Hakko,  uzun yıllar sürdürdüğü çalışma hayatına Mahmutpaşa’da  bir giyim firmasında çırak olarak başladı. 1934 yılında şapka devriminin ilk günlerinde Şen Şapka mağazasını açarak iş dünyasına girdi.  II. Dünya Savaşı döneminde zor günler geçiren Hakko, eşarp sattığı  ilk mağazasını Mısır Çarşısı’nda ;1962 yılında  da Türkiye’de dönemin en büyük hazır giyim mağazası olan Vakko’yu Beyoğlu’nda açtı.
Vitali Hakko bir söyleşisinde  Vakko adını nasıl oluşturduklarını şöyle anlatmıştı: “Kardeşim Alber’in ve benim isimlerimizin baş harflerini ve   Hakko soyadının ‘kko’ kısmını birleştirerek Vakko’yu oluşturduk.” En büyük sermayesinin eleman olduğunu sık sık vurgulayan Hakko, kendi ifadesiyle “daima en iyiyi hedef almak” anlayışının bir uzantısı olarak yine dönemi için çok ileri nitelikte bir tesis olan Vakko fabrikasını kurdu, modern fabrika konusunda Türkiye'deki ilk örneklerinden birini oluşturdu.
Beyoğlu tutkunu olan Vitali Hakko, iyimser karakteri dolayısıyla geleceğe hep olumlu baktı. Batı’nın çağdaş moda ve giyim alanında öncü olduğunun bilinciyle yolculuğunu hep zorlu olarak gördü, bu yolda öncülük yaparak başarıya ulaştı. Hakko, dünyanın  en ünlü modacıları ve giyim markalarıyla işbirliği kuran ilk iş adamı oldu.
 Hakko, hep bir idealin peşinden koşarak, dünyanın bir köşesinde görüp beğendiği iyi ve güzel işlerin, kendi ülkesinde de olması için çaba göstererek yaşadı.
Vitali Hakko ilerleyen yaşlarında mağazaların idaresini diğer aile üyelerine özellikle oğlu Cem Hakko’ya bırakmış olmakla birlikte, hala mağazaların yönetimine katkıda bulunmaya devam etmekteydi.  94 yıllık yaşamı yürekten bağlı olduğu bir ülkede, tutkuyla sevdiği bir meslekte, bütün hayatını verdiği Vakko'da son günlere kadar çalışmakla geçti. Vitali Hakko evli, iki çocuk, beş torun ve bir küçük torun sahibiydi.