IVOR GOLDSMID MONTAGU

23 Nisan 1904`te Londra`da bir Yahudi ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ivor Goldsmid Samuel Montagu, pek çok farklı alanda ün yapmıştır. Kendisi iki dünya savaşı arasındaki süreçte film yapımcılığı, senaryo yazarlığı, yönetmenlik, film eleştirmenliği gibi alanda başarılı işler çıkarmıştırAlp ALKAŞ

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hitchkok'un The Lodger isimli filminde post- prodüksiyon işlerini yaptıktan sonra İngiltere Komünist Partisi'ndeki rolü sayesinde tanıştığı Sergei Eisenstein ile birlikte pek çok projede çalışmıştı. Mantagu'nun sinema alanında çıkarmış olduğu başarılı işler haricinde spor tarihinde de çok önemli bir yeri vardır.
On sekiz yaşında İngiltere Masa Tenisi Federasyonu'nu kuran Montagu, 1923- 29, 1932- 33 ve 1936- 58 dönemlerinde kurmuş olduğu federasyonun başkanlığını da üstlenmiştir.  Bu görevinin ilk dönemlerinde faal sporculuk hayatını da devam ettirmiştir.  Bu süreçte, Ivor Montagu 1926 yılının Ocak ayında Almanya'da masa tenisinin uluslararası bir spor olması sürecini başlatan turnuvanın on katılımcısından biridir. Turnuvada İngiltere'yi temsil eden Montagu,  şampiyon olarak ülkesine geri dönmüştür.
Sadece dört ülkeden sporcuların katılmış olduğu bu turnuva, Montagu'nın sporun uluslararası alanda yayılmasını sağlama çalışmalarını başlangıcı olmuştur. Aynı yıl, Montago bulduğu finansmanların da yardımıyla tarihteki ilk Dünya Masa Tenisi Şampiyonası'nı Londra'da düzenlemeyi başarmıştır.
Düzenlenen ilk resmi uluslararası turnuvanın ardından Montagu, masa tenisi sporunun diğer pek çok spor gibi uluslararası alanda yaygınlaştırılması ve turnuvaların düzenlenmesi amacıyla 1926 yılında Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu'nu kurmuştur. Bu federasyon aracılığıyla sporun tanıtımı, kitlelerin bu spora özendirilmesi ve periyodik turnuvaların finansmanı ve organizasyonu belli bir çatı altında toplandı. Federasyonun ilk yıllarında yapmış olduğu en önemli faaliyet ise masa tenisi sporunun kurallarının azılı bir şekilde toparlanması ve dünya çapında kural birliğinin sağlanması olmuştur. Bu karar, Montagu'nun başkanlığında ve kendisinin evinde yapılan bir toplantıda alınmıştı. Aynı toplantıda alınan bir diğer önemli karar ise Dünya Masa Tenisi Şampiyonası'nın kurulmasını ve takip eden yıllarda her yıl organize edilmesini sağlayan karardır. 
Montagu, tam kırk bir sene boyunca kurmuş olduğu Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu'nun başkanlığını yapmıştır. Bu kırk bir yıllık uzun görev süresi boyunca masa tenisini dört ülkenin sporu olmaktan kurtarıp yüz altmış ülkede kurulmasına destek olduğu federasyonlar ile dünya çapında bir spor haline getirmeyi başarmıştır. Bu süreçte çok sevdiği ve gelişimine katkıda bulunduğu masa tenisi sporunu konu edinen iki de kitap yazmıştır. Bunlar 1924 yılında Table Tennis Today ve 1936’da  Table Tennis isimli kitaplardır.
Çabalarının karşılığında sporun tarihinde çok önemli bir yer edinen Ivor Montagu, 5 Kasım 1984'te doğduğu şehir Londra'da hayata gözlerini yummuştur. 1995 yılında Uluslararası Masa Tenisi Hall of Fame'ine katılan Montagu, bu onura sahip olmaya hak kazanmış spor efsaneleri arasında sporu profesyonel olarak hiç yapmadan bu onura layık görülen ilk spor adamıdır.  Kendisi ayrıca öldüğü yıl içerisinde Yahudi Sporcuları Hall of Fame'ine de dahil olmuştur. Bu onurların yanında, her sene Erkekler Dünya Şampiyonu olan takıma verilen ödülün ismi Ivor Montagu'nun annesi  adına Lady Gladys Goldsmid Montagu Swaythling Kupası olarak isimlendirilmiştir.