İsrail Kabinesi Annapolis`i onayladi

İsrail Kabinesi Annapolis Barış Konferansı`nın ortak bildirgesini onayladı. Bildirge tarafların 2008 yılında bir barış anlaşmasına varmasını öngörüyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, pazartesi günü gerçekleşen Kadima grup toplantısında Annapolis Konferansı’nı ‘büyük başarı’ olarak değerlendirdi. Olmert, yaptığı konuşmada; “Amacı, İsrail ile barış olan bir zirveye kırk kadar ülkenin dışişleri bakanları seviyesinde katılmış olması ve bunların arasında çok sayıda Arap devletinin bulunması bence çok büyük bir başarıdır,” dedi.
Zirveden bu yana Kadima milletvekilleri ile ilk kez bir araya gelen Başbakan, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni başkanlığında yürütülecek barış görüşmelerinde, en başından beri Kadima’nın vizyonu olan “iki halk- iki devlet” sonucuna ulaşmak için önemli adımlar atılacağına inandığını dile getirdi.
Olmert konuşmasında, ABD Başkanı George Bush’un Annapolis’de yaptığı ve zirvenin İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki barış için bir başlangıç noktası olduğunu dile getirdiği konuşmasından da alıntılar yaptı. “Arap devletlerinin İsrail ile yan yana oturduğu başka hiçbir toplantı olmamıştı. Sadece bu bile, umut dolu bir geleceğe dair bir kapı açıldığının işaretidir,” dedi.
Diğer taraftan İsrail Kabinesi pazar günü, İsrail ile Filistinlilerin 2008 yılı sonuna kadar bir barış anlaşmasına varmasını öngören Annapolis Barış Konferansı ortak bildirgesini onayladı.
Öncesinde zirveye katılıma muhalefet eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Eli Yishai (Şas Partisi) ile Stratejik İşler Bakanı Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu Partisi) bildirgeye karşı çıktılar. Yishai ve diğer Şas vekilleri bildirgenin aleyhinde oy kullanırken, Lieberman oylama yapılmadan salonu terk etti. Lieberman, zirvenin gereksiz olduğunu ve gerçekleşmiş olmasını ise “yazık oldu” diyerek nitelendirdi.