Denge`de 30 yilin ardindan...

Türkiye`nin en büyük beş denetim ve müşavirlik firması arasında yer alan Denge Denetim Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş, 22 Kasım Perşembe akşamı, Swissotel`de, kuruluşunun 30. yılını tüm çalışanları, Fransa ve Hollanda`dan gelen misafirleri ve müşterileriyle beraber kutladı. Kokteyl ile başlayan gece, yemek daveti ile devam etti. Kap&#

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba

Açılış konuşmasında Leon Coşkun, 30 yılın insan ömründe çok önemli bir zaman dilimi olduğunu belirtirken, 30 yaşına gelmiş bir kişi, artık toplumda sorumluluk alma yaşına ulaşmış gençlikten olgunluğa doğru yelken açmış, kendinden bir takım şeyler beklenen, karakterinin artık bir şekilde oluşmuş olduğu, kabul gören birisi olarak nitelendirdi.
Leon Coşkun, “Bu bağlamda, 30 yıllık süreç şirketler için de geçerlidir. Ülkemizde ne yazık ki, uzun yıllara dayanan bir geçmişi olan şirket sayısı azdır. Hele ki, bu sayı muhasebe mesleği şirketlerinde daha da azdır. Bu yüzden de ekonomimizde olgun döneme ulaşmış, karakteri, kültürü oluşmuş, belirli özelliklere sahip işletme sayısı da pek fazla değildir. Hatta bazı etik konularda çekilen sıkıntıların sebebi de bu eksiklikten kaynaklandığı düşüncesindeyim” dedi.
Bu işe başlarken erken yaşta aramızdan ayrılan Midat Benhayim ile yola çıktığını anlatan Coşkun, Denge’yi kurmaya karar verdikleri zaman meslekte faaliyet gösteren şirket sayısının çok az sayıda olduğunu konuklara hatırlattı. Ayrıca, ‘bugün dev boyutlara ulaşmış anglo- sakson kökenli muhasebe şirketleri, o yıllarda Türkiye’yi henüz keşfetmemişlerdi. Mesleği organize eden bir yasa da henüz yoktu. 3568 sayılı meslek yasası 12 yıl sonra 1989’da çıkacaktı. Muhasebeci, mali müşavir, denetçi, adı ne olursa olsun birçok mükellefin gözünde meslek mensubunun adı kâtipti. Muhasebecinin esas görevi çok kişinin gözünde vergi beyannamelerine uygun muhasebe tutmakla eşdeğerdi. Muhasebeciler ya şirketlerin bordrolarına kaydoluyor ya da serbest meslek makbuzu keserek hizmetlerini genellikle evlerinden veya iş hanlarında kiraladıkları küçük ve dar mekanlardan yürütüyorlardı.
Ancak tüm bu olumsuzlukların yanı sıra ülkemizde bilhassa özel sektör ileriye doğru atılım yapmaya yönelik, hazırlık içerisindeydi ve o zamanki genç nesil yeniliklere, büyümeye, organize olmaya büyük bir istek duyuyordu.
30 yıl önce biz bu tabloyu gördük ve böyle bir potansiyelin mutlaka modern anlamda, doğru muhasebe verilerine ihtiyaç duyacağını, mali konularda etik kuralları ön planda tutan ciddi yaklaşımlı yol göstericiliğe, finansal tablo sunumu ve denetim eksikliğini giderecek profesyonel ekiplere olan talebin varlığına bir şekilde cevap verebileceğimize inandık. İşte Denge Denetim böyle doğdu.’
Türkiye’de yaşanan olumsuz tablolar Mazars/Denge  grubunu nasıl etkiledi?
Tabii bu süre içinde ülkemizde gerek ekonomik gerekse siyasi olumlu, olumsuz birçok olay yaşandı ve bu olaylardan tüm ülke gibi, tüm meslek mensupları gibi bizler de bir şekilde etkilendik. Ancak önemli olan bu günlere gelebilmek ve her geçen gün daha köklü daha sağlam bir kuruluş haline geldiğimizi yaşayarak, güvenerek ve yarınlardan emin olarak görebilmektir.
MAZARS/Denge, bugün gerek meslek örgütleri, gerek mükellefler, gerekse rakipleri tarafından gerçek anlamda bir “okul” olarak algılanmakta olduğunu bilmek çok gurur vericidir. Ayrıca, kadrolarının oluşumu ve kariyer planlaması yönünden bir referans olarak genel kabul görmektedir.
Mazars ile ortak projelerinizden bahseder misiniz?
Uluslararası ortağımız MAZARS ile birlikte ileriye dönük birçok projenin gerçekleştirilmesine yönelik çalışma içerisinde olduğumuzu da ayrıca ifade etmek isterim. Bu çalışma bizleri daha büyük kadrolara, daha genç ekiplere, daha geniş uzmanlık arayışına, daha kurumsal bir yapıya yöneltmektedir.
Hedeflerinizden söz eder misiniz?
Gelecek için 30 yıllık temeller üzerine kurulmuş güçlü bir organizasyon olarak hedefimiz açık ve kesindir. Biz en gelişmiş uygulamalar ile ekiplerimizi ve ortaklıklarımızı genişleteceğiz. Hizmet ettiğimiz sektörde müşteri ilişkilerimizi ve hizmet kapasitemizi geliştireceğiz. Mazars içindeki konumumuzu daha da kuvvetlendirerek grup içinde gerçek bir entegre oyuncu olduğumuzu göstermeye devam edeceğiz. Bunların yanı sıra her zaman için bu piyasadaki en başta gelen, değer yaratan ve sosyal sorumluluk sahibi firmalardan biri olarak profesyonelliğimizi sürdüreceğiz.
Konuşmasının sonunda Leon Coşkun, 30 yıl geriye bakarak bugün bana ne hissettiğimi sorarsanız ve bunu iki kelime ile özetlememi isterseniz size bu hislerimin KIVANÇ ve MUTLULUK olduğunu söyleyebilirim dedi. Sözlerine şu şekilde devam etti: Evet, kıvanç ve mutluluk duyuyorum. Sizler gibi dostlara sahip olduğum için, bu günlere gelmemizde katkı sağlayan öylesine değerli ekip arkadaşlarım olduğu için kıvanç ve mutluluk duyuyorum. 1999 yılında aralarına katıldığımız ve yüzde yüz aynı prensipleri, aynı kültürü paylaştığımız MAZARS bünyesine dahil olduğumuz için kıvanç ve mutluluk duyuyorum.
Leon Coşkun konuşmasının bitiminde kürsüye Mazars International’ın iki “Légion d’honneur” sahibi CEO’su Patrick de Cambourg’u davet etti. Patrick de Cambourg yaptığı konuşmada, Mazars ve Denge’nin kuruluş öykülerindeki paralelliğe dikkat çekerek, Mazars’ın bugün 42 ülkede 8 bin profesyonelle çalıştığını sözlerine ekledi. Ayrıca, Mazars’ın çalışanları ve müşterileriyle iş ortağı değil, çok geniş bir aile olduklarının altını çizdi.
Bunun yanı sıra, Türkiye’nin AB’ye girme çabalarını hayranlıkla izlediğini belirten Patrick de Cambourg,hiçbir AB ülkesini üyelik sürecinde bu kadar çaba sarf etmediğini ve uyum sürecini bu kadar hızlı yerine getirmediğini vurguladı.
Konuşmaların ardından 25 yıldır beraber çalışılan firmalara gümüş tabak , 15 yıl beraber çalışılan müşterilere plaket takdim edildi. Ayrıca, 10 yıldan fazla Mazars/Denge bünyesinde görev yapan personele plaket verildi.
25 yıl Denge ile iş yapan Rafael Torel gümüş tabağını aldıktan sonra söz aldı. Denge’yi başta Leon Coşkun olmak üzere tüm çalışanları tebrik etti. İzel Levi Coşkun’un babası Leon Coşkun’un izinden yürüdüğünü ve çok başarılı olduğunu sözlerine ekledi.
Gecenin sonunda 30. yıl pastasını Mazars/Denge adına Leon Coşkun, İzel Levi Coşkun ve Patrick de Cambourg kestiler.

Mazars/Denge Kimdir?
Mazars/Denge, tasdik, vergi müşavirliği, revizyon, bağımsız denetim, outsourcing (dış kaynak) ve diğer muhasebe hizmetleri, iç kontrol ve KDV iadesi hizmetleri, konularında hizmet veriyor. Mazars/Denge, ayrıca uluslararası yatırım danışmanlığı, şirket kuruluşları, insan kaynakları, değerleme hizmetleri, finansal danışmanlık servisi, iş ve ticaret hukuku, gibi konularda da kurumlara danışmanlık yapıyor. Mazars/Denge, 2009 yılının Ocak ayı itibariyle uygulanmaya başlanacak olan Basel II standartlarına, şirketlerin hazır olmasını sağlamaya yönelik çalışmalar da yürütüyor.