ajandam

Aylin YENGİN• NE İZLEYELİM?Son dönemde tarihi filmlere doyduk sayılır, ancak geçtiğimiz hafta gösterime giren Elizabeth – Altın Çağ (Elizabeth – The Golden Age) gerek konusu, gerekse kadrosuyla diğerlerine fark atacakmış gibi görünüyor.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Filmi kısaca özetlemek gerekirse: Kraliçe I. Elizabeth’in (Cate Blanchett) kuzeni olan İskoçya Kraliçesi Mary Stuart (Samantha Morton), İngiltere tahtını ele geçirmek için İspanya Kralı Philip (Jordi Molla) ile işbirliği içinde çeşitli planlar yapmaktadır. I. Elizabeth’in sadık ve güvenilir danışmanı Sir Francis Walsingham (Geoffrey Rush) kraliçeyi komplolardan, tuzaklardan, suikastlardan ve tahttan düşürülmekten koruyabilmek için – var gücüyle – insanüstü bir çaba gösterir. İmparatorluğunu korumak için savaşa hazırlanmakta olan I. Elizabeth ise maceraperest ruhlu, yakışıklı denizci Raleigh’e (Clive Owen) hissettiği tutkulu aşk ile kraliyet sarayındaki görevleri arasındaki hassas dengeyi tutturmak zorundadır. 2007 yapımı, 114 dakika süren filmin yönetmeni Shekhar Kapur.

 

NE DİNLEYELİM?

12- 16 Aralık 2007 tarihleri arasında Türker İnanoğlu Maslak Show Center’da sahne alacak olan ve dünyanın en büyük Çigan Senfoni Orkestrası olarak bilinen “Budapeşte Çigan Senfoni Orkestrası” ilk kez 1985 yılında, Macaristan’ın en ünlü Çigan solisti Sandor Jaroka’nın cenazesinde bir araya geldi. Cenazeye katılan Macar Çingene müzisyenleri bu töreni takiben birlikte çalmaya başladılar ve orkestra da bu doğaçlama gösteriden sonra doğdu. Macar Çingene müziği hanedanlarının “üstatları” sayılan Lakatos, Lendvai Csocsi, Boross, Berki gibi sanatçılar bu orkestranın üyeleri. Kalabalık toplulukta 60 keman, 10 viyolonsel, 10 çello, 10 kontrbas, 10 klarnet ve 6 çembolin bulunuyor. Topluluk, repertuarında yalnızca bölgelerine özgü “Macar Çardaş” müziğini değil, Liszt’in “Macar Rapsodileri”, Brahms’ın “Macar Dansları”, Strauss ailesinin eserleri gibi klasiklerden Macar folk müziğine uzanan geniş bir ses yelpazesini de barındırıyor. Renkli, geleneksel giysileri ve müziklerinden yansıyan doğal enerjileriyle orkestra üyeleri dinleyicilerini yürekten etkilemeyi başarıyorlar. Üstelik notalara bakmadan... Yılın 307 gününde konserlerini icra eden grubun turneye çıktığı ülkeler arasında Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, Macaristan, İrlanda, İtalya, Japonya, Monako, Portekiz, Romanya, Rusya ve İsviçre var. 12 Aralık için biletler şimdiden tükendi bile, diğer günler için bilet fiyatları 50 ile 120 YTL arasında değişiyor.

 

NE OKUYALIM?

Ayşe Kulin’in Everest Yayınları’ndan piyasaya çıkan son romanı Veda – Esir Şehirde Bir Konak, kitapçılarda. Yazar, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde, işgal altındaki İstanbul’da bir konakta yaşananları anlatıyor bu kez. Son Maliye Nazırı ve ailesi aracılığıyla o dönemin resmini çizen kitap, çökmekte olan bir tarih ile yeni bir gelecek arayan Milliciler arasında sıkışan, o dönem Osmanlı aydınının da öyküsünü dile getiriyor. Ayşe Kulin’in her zamanki ustalıklı ve sürükleyici üslubu ile yazılmış olan roman, tek solukta okunabilecek türden. Günümüz Türk edebiyatında neredeyse eşsiz, biyografik verilerle roman tekniğini birleştirmekteki ustalığını bir kez daha sergileyen Kulin, bu kez bir İstanbul öyküsü ile bir imparatorluk tarihini birlikte ele alıyor. Fiyatı 16.00 YTL

 

 

NEREYE GİDELİM?

Einstein Sergisi, 9 Kasım 2007 – 2 Mart 2008 tarihleri arasında, Doğuş OtoMotion’da… 20. yüzyılın en ünlü bilim insanının yaşamı ve kuramlarına, Time Dergisi tarafından seçilen “Yüzyılın Adamı”nın yaşantısına ve kimilerine göre gelmiş geçmiş en parlak bilimsel zekâya doğru çıkılan, emsalsiz bir keşif yolculuğuna hazır olun. Bilimsel araştırmalar ve çağının sosyo- politik meseleleriyle aktif olarak ilgilenen Albert Einstein’ın başarıları o denli önemli ve çığır açıcı nitelikteydi ki, fikirleri tüm dünyayı derinden etkiledi. Bu zengin içerikli sergi, Einstein’ın devrim niteliğindeki bilimsel kuramlarını son teknoloji ürünü etkileşimli objelerle aydınlatıyor ve onun büyüleyici yaşamını el yazması belgelerle keşfediyor. Einstein Sergisi, dehanın şahsını, bilimini ve dünyasını bir araya getirerek, izleyicilere çağımızın en büyük zihinlerinden birini anlamak için eşi benzeri olmayan bir fırsat sunuyor. Sergi Einstein’ın Devrimi, Yaşamı ve Çağı, Işık, Zaman, Enerji, Yerçekimi, Savaş ve Barış, Dünya Vatandaşı ve Einstein’ın Mirası bölümlerinden oluşuyor. Hafta içi 09:00- 19:00, hafta sonu 10:00- 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor (Maslak Mah. G:45 Ahi Evren- Polaris Cad. No:4 Maslak / İstanbul).