Abbas İsrail`e ‘Bariş hareketlerini destekleyin` çağris

Ukrayna Cumhurbaşkanı, İsrail ziyareti sırasında Holokost`ta Ukrayna Yahudileri`nin kaderleri ile ilgili yeni kanıtlar teslim etti. Yushchenko “Yabancı düşmanlığını ve antisemitizmi kınıyoruz. Bu şeytanla savaşacağız” dedi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
ABD’de yapılacak kilit Ortadoğu zirvesine onbir gün kala, FÖY Mahmud Abbas İsrail’lileri barış harekatını desteklemeye çağırdı

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas yaptığı bir radyo konuşmasında"Bugün burada İsrail halkına ve hükümetine seslenmek ve gelecek nesiller için kalıcı, gerçek barışı yakalamayı hedeflediğimizi belirtmek isterim’ sözleriyle çağrısını dile getirdi.
Abbas İsrail’i Batı Şeria’daki yapılaşmayı durdurmaya, bölgeye taşınma kısıtlamalarını kaldırmaya ve Filistinli tutukluları serbest bırakmaya davet etti.  Abbas Filistin bağımsızlık gününde yaptığı konuşmada halkına, barış konferansından haklarının korunacağı çözümlerle döneceklerini vaat etti. Abbas Gazze’de bulunan İslami Hamas yöneticilerinin de bölgeden çıkartılmasını istedi. Mahmud’un sözleri, FÖY’ün Hamas yönetimini ortadan kaldırmakla ilgili yaptığı ilk resmi açıklama olarak tarihe geçti.
Abbas, Arafat’ın ölüm yıldönümü törenlerinde ölen sekiz vatandaşın akibetinden İslami Hamas Hareketini sorumlu tuttu. Abbas, ‘Gazze’yi silah zoruyla elinde tutan, halkımızın çektiği acıları sömüren bu insanları yenmeliyiz’ sözleriyle tepkisini dile getirdi. 
Geçmişte Filistinli liderin konuşmaları daha çok Hamas’ın geri çekilmesini talep etmek yönünde idi. Abbas ilk olarak Hamas’ın kontrolüne son vermek gibi fikirleri açıkça dile getiriyor. Gazze’de yaşayan halka seslenerek içlerindeki özlemi bildiğini, onları bir çetenin eline bırakmayacağını söyleyerek, sabırlı olmalarını istedi.
Bu sırada Hamas  dört yüz El Fetih mensubunu göz altına aldı. Çarşamba günü yaptığı açıklamalar ile de basın kısıtlamaları ve halk gösterilerine yönelik kısıtlamaları açıkladı:
“Bölgenin dünya ile bağlantısı giderek kopuyor. İsrail’in Hamas’ın yönetimi ele almasından hemen sonra sınır kapılarını ve fabrikaları kapatması binlerce kişinin işsiz kalmasına ve fiyatların artmasına neden oldu.”
Hamas’ın Gazze üzerindeki hakimiyetini artırma çabaları, Abbas’ın İsrail ile köprü kurma çabaları ile aynı döneme rastlıyor. Abbas hitabında, ABD buluşmasının kararlı bir barış planı ve Filistin Devleti’nin kurulması ile sonuçlanabilmesi için gece gündüz çalıştıklarını  belirtti.
Abbas cuma günü Suudi Arabistan Krali Abdullah bin Abdül Aziz ile görüşüp, Annapolis zirvesi ile ilgili fikir alışverişinde bulunacak.
Abbas Filistin Bağımsızlık Deklarasyonu’nun XIX. yıldönümünde Cezayirde yapılan bir toplantıda halka hitap etti. Deklarasyon Filistin Devletinin kurulmasını sağlamadıysa da, İsrail’i dolaylı yoldan tanıyan bir döküman olması nedeni ile büyük bir öneme sahip.