Yushchenko`dan Holokost belgeleri

Ukrayna Cumhurbaşkanı, İsrail ziyareti sırasında Holokost`ta Ukrayna Yahudileri`nin kaderleri ile ilgili yeni kanıtlar teslim etti. Yushchenko “Yabancı düşmanlığını ve antisemitizmi kınıyoruz. Bu şeytanla savaşacağız” dedi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yushchenko, İsrail  Devlet Başkanı Şimon Peres’e Holokost’ta öldürülen Yahudilerin mezarlıklarıyla ilgili bilgi aktardı. Peres’in Kudüs’teki konutunda iki lider arasında gerçekleşen toplantıda Yushchenko, Peres’e bir kutu teslim etti. Bu kutunun içinde, Yahudi Cemaati liderlerinin kaderi ile direniş kumandanları hakkında bilinmeyen bilgileri içeren evraklar bulunuyor. Bu hareketten etkilenen Peres, kendisine kutuyu teslim eden Yushchenko’ya teşekkürlerini dile getirdi. Yushchenko, İsrail ziyaretine kadar, Yahudi komitesine ait belgeleri derlemeleri için Ukrayna Emniyet Servisine emir verdiğini bildirdi.
Bu nazik tavırdan etkilenen Peres, Avrupa’da artan Yahudi karşıtlığı konusunu da gündeme getirdi. Peres “Geçmişte olanları unutmamalıyız. Ukrayna ile ilişkilerimizi sağlam tutmalıyız. Ukrayna, bizim asla göz ardı edemeyeceğimiz önemli bir konu olan antisemitizm ile mücadele etmeli” dedi. İsrail’i ziyareti sırasında Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yushchenko Knesset’te bir konuşma yaptı.