Suriye`nin Annapolis`e katilmasi gündemde

İran Dışişleri Bakanı Manuşehr Mottaki pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail`in Tahran`a askeri bir tehdit oluşturmadığını belirtti. Bakan İsrail kaynaklı olabilecek saldırıların öc alma isteğini güçlendireceğini sözlerine ekledi. İsrail`i, Tahran ve Uluslararası Atom Enerji Ajansı arasındaki iliş

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

ABD’nin Maryland eyaletinde bulunan Annapolis’te bu ay yapılması planlanan ‘Ortadoğu Barış Görüşmeleri’ne Suriye’nin de katılması isteniyor

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ABD'de bu ay yapılması beklenen Annapolis Ortadoğu Barış Görüşmeleri’ne, İsrail- Suriye sorunlarının ele alınmaması şartıyla Suriye'nin konferansa katılmasını istediklerini belirttiler. Olmert, Suriye'nin konferansa katılımından yana olduklarını belirtti ve "Suriye'nin katılmasının doğru bir şey olduğuna inanıyoruz. Filistinlilerle sürecin başarılı olmasının, Suriye ile benzer bir süreci cesaretlendireceğini umuyorum" dedi.
Suriye, ise yaptığı açıklamada ancak Golan Tepeleri sorunu da ele alınırsa katılabileceğini bildirdi. Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari, bu konudaki ısrarlarından vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Topraklarımız işgal altında ve bu topraklar da Golan Tepeleri. Suriye'nin böyle herhangi bir toplantıya katılması için Golan sorununun açıkça gündemde olması gerekir" dedi. Dardari, Londra'da AP'ye yaptığı açıklamada, "Resmi bir davet almadık. Resmi davetiyeye Golan Tepeleri sorununun toplantıda ele alınacağını açıkça belirten bir gündem de eklenmiş olmalıdır" dedi.
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise yaptığı açıklamada, konferansın iki ülke arasında yeni görüşmelerin başlamasına zemin oluşturabileceğini belirterek, Suriye'nin konferansa katılmasının önemini vurguladı.
İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ise Annapolis zirvesinin büyük bir fırsat olduğunu kaydetti ve her şeye anında bir çözüm getirmeyecek olmakla birlikte, Arap liderleriyle konuştuğunu ve bir güven ortamının yanı sıra iyimserlik bulunduğunu ifade etti. 
Bununla birlikte Suriye'yi barış için düzenlenen müzakere masalarından hep sonuç almadan kalkmakla suçlayan Peres, aynı durumu Annapolis'te yaşamak istemediğini söyledi. Peres, barışa ulaşmanın zaman alacağına ancak kendilerinin barışta ısrarlı olacağına vurgu yaptı.
İsrail Devlet Başkanı  Şimon Peres ve Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas’ı Türkiye’de ağırlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Annapolis konferansının barış için 'yeni bir fırsat' olacağını söylemişti. Bu yüzden konferansa Ortadoğu'da barış isteyen herkesin katılması gerektiğini vurgulayan Gül, Suriye'nin konferansa katılımında ısrarcı olacaklarını dile getirmişti. Konuyu geçtiğimiz günlerde Ankara'nın konuğu olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a da ilettiğini hatırlatan Gül, Esad'ın barış için üzerine düşeni yapacağına inandığını söylemişti.