İran Dişişleri Bakani: ‘İsrail Tahran ile boy ölçü

İran Dışişleri Bakanı Manuşehr Mottaki pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail`in Tahran`a askeri bir tehdit oluşturmadığını belirtti. Bakan İsrail kaynaklı olabilecek saldırıların öc alma isteğini güçlendireceğini sözlerine ekledi. İsrail`i, Tahran ve Uluslararası Atom Enerji Ajansı arasındaki iliş

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İranlı yetkililerin İsrail bize bir tehdit değildir diyerek  tam olarak ne kast ettikleri bilinmezken, uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermesi konusunda İran tekrar tekrar uyarılıyor. ABD, Tahran ile diplomatik çözüm arayışlarının devam ettiğini, henüz nükleer zenginleştirme konusunu çözmek için askeri bir hareket düşünülmediğini açıkladı.
İsrail, İran’ı önemli bir tehdit olarak gördüğünü açıklarken, birçok Ortadoğu analisti askeri bir müdahalenin beklenmediğini düşünüyor. İran Bakanlık Sözcüsü Muhammet Ali Hüseyini, İsrail’i askeri operasyondan uzak durma konusunda uyardı, böyle bir durumda İran’ın cevabının tahmin dışı olacağını da sözlerine ekledi.
Sözcü, İsrail’in Birleşmiş Milletler ile İran’ın işbirliğini engellemek için bu şekilde demeçler verdiğini söyledi.
İsrail 1981’de Saddam Hüseyin’in nükleer silahlar geliştirmesini engellemek amacı ile Irak’ta bir nükleer reaktörü bombalamıştı. İsrail nükleer silahlara sahip olduğunu açıklamaz ama aynı zamanda yalanlamaz iken, 100- 200 arası nükleer başlığa sahip olduğuna inanılıyor.
İran geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada uranyım zenginleştirme aktivitelerini artırdığını açıkladı. İran 3 bin kadar santrifüj ünitesini tam kapasite ile çalıştırıyor, bir reaktörün ateşlenmesi için ise yaklaşık 54 bin santrifüj gerekiyor.