Peres`den Türkiye`ye İran uyarisi

İstanbul Feshane`de 15- 17 Kasım tarihleri arasında düzenlenen “Uluslararası Kudüs Buluşması” geçen hafta Ankara`da gerçekleştirilen İsrail ve Filistin liderlerinin buluşmasının aksine barış değil savaş çağrısı yapmasıyla hafızalara kazındı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Ankara’yı ziyaret eden İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Tahran yönetiminin nükleer faaliyetlerine karşı Türk yetkililerini uyararak, İran’a karşı tavır alınması gerektiğini vurguladı

Salı günü Yedioth Ahronot gazetesinde yayınlanan bir habere göre, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres Ankara’ya yaptığı ziyareti sırasında yetkililere İran’ın terörist eylemleriyle ilgili gizli bilgiler sundu.
İsrailli yetkililer konuyla ilgili yaptıkları açıklamada Peres’in Türk yetkililere, İran’ın uzun menzilli füzeleri nükleer hedefleri için ürettiklerini, nükleer programın barış amacıyla hazırlanmadığını ve bu çalışmaların sermayesinin İran tarafından sağlandığını kanıtlarla ortaya koyduğunu belirtti.
Peres’in askeri sekreteri Tuğgeneral Shimon Hefetz, teröre karşı savaşmak için yetkililere önerilerde bulundu.
Yetkililere göre Hefetz, Türkiye’nin İran’a karşı tutumunu değiştirmesi gerektiğini belirtti. Hefetz’in ayrıca, Türkiye ile İran arasındaki milyon Dolarlık ticari anlaşmadan ve her iki ülkenin de mağdur durumda olduğu Kürt isyancılar tarafından yapılan terör saldırılarından bahsettiği belirtildi. İsrail’e göre bu ortaklık, Türkiye’nin İran’a karşı tepki vermesini engelliyor.
Peres ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, iki Müslüman ülke olan İran ile Türkiye’nin dünyaya bakış açılarının ne kadar farklı olduğuna değindi. İsrail devlet başkanı İran’ı terörü destekleyen taraf olarak tanımlarken, Türkiye için ‘barış için çabalıyor’ şeklinde konuştu.