Or- Ahayim`de tibbi atilimlar

Prof. Dr. Leon Saporta önümüzdeki haftadan itibaren Or- Ahayim`de Green Light Lazer metoduyla prostat ameliyatlarına başlayacak. Almanya`da onbinin üstünde artroskopik ameliyat gerçekleştiren Op. Dr. Cankat Borçbakan Or- Ahayim`deki ameliyatlarını sürdürüyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Prof. Dr. Leon Saporta konu hakkında sorularımızı yanıtladı:

Prostat bezini ve fonksyonlarını anlatırmısınız?
Prostat erkek üreme sisteminin bir parçası olan yaklaşık 20 gr. ağırlığında bir salgı bezidir. Rektumun hemen önünde mesanenin alt kısmında yer alır. Üreme olaylarına yardımcı olan bir salgı bezidir.
Prostat büyümesi nasıl oluşur ve yaşam kalitesine etkileri nelerdir?
Prostat pek çok erkekte yaş ilerledikçe büyür, ancak ileri yaşlara kadar önemli bir problem teşkil etmez. Prostat büyüdükçe üretraya baskı yapar ve idrarın çıkışını zorlaştırır. Pek çok insan hem idrar yapmaktan hem de cinsel yaşamda problemler yaşamasına rağmen bu konudan bahsetmekten çok hoşlanmaz. Yaşamın doğal bir parçası olan prostat büyümesi 60 yaşındaki erkeklerin % 50’sinde görülürken yaş 70 ve 80’lere çıktığında erkeklerin %90’ında prostat büyümesi olmaktadır.
Prostat bezinin büyümesinin belirtileri nelerdir?
Sık idrara çıkmak, geceleri idrara kalkma, devamlı idrar varmış hissi, idrar yaptıktan sonra bile tam olarak rahatlayamama, idrar yaparken yanma hissi, kesik kesik gelen idrar, dağılarak saçaklı tarzda idrar yapma, idrar tutmada güçlük.
Ana tedavi yöntemleri nelerdir?
İlaç tedavisi, kapalı prostat ameliyatı, açık prostat ameliyatı, PV Laser Sistemi (Prostatin Fotoselektif Vaporizasyon Yöntemi)
Prostat tedavisinde basit çözüm Green Light PVP Operasyonu Green Light PVP Operasyonu bir lazer tedavisidir. Bu tedavi ile büyümüş olan prostat bezi buharlaştırılmaktadır. FDA tarafından da onaylanan bu yöntem birçok ileri ülkede yapılmaktadır. Diğer alternatiflere göre kısa sürede etkili çözüm sunmaktadır. Ortalama operasyon süresi 20- 45 dakikadır. Hastaların sadece yarısında işlem sonrasında mesane sondası 24 saatten daha kısa bir süre kalmaktadır. Hastanede yatış süresi bir günü geçmez.
Temel olarak Green Light yönteminin diğer ameliyat çeşitlerine göre üstünlüğü şöyle sıralanabilir: İşlemin kansız olması, hastanede kalış süresi ve sonda konulma süresinin kısa olması, sertleşme bozukluğuna yol açmaması, lokal anastezi ile uygulanabilmesi, kanama bozukluğu olanlarda uygulanabilmesi, aktif hayata dönüş süresinin kısa olması, meninin geriye kaçma oranının daha düşük olması.
Prof. Saporta; bu ameliyatları SSK ve diğer kurumlara bağlı hastalara da uygulama imkanı bulacaklarını belirterek söyleşimizi sonlandırdı.