Afislerde ‘Allah Korkusu`

Kimden, neden korkarız? Bilinmeyenden, hurafeden , yasaktan, cezadan... En çok da korkmamız öğretilenden ve sorgulamamızın yasak olduğundan...Seda ŞİREM

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Harfiyat sanat grubunun düzenlediği  “Allah Korkusu”  konulu afiş sergisinde pek çok sanatçı farklı bakış açılarıyla kimi işlerde korkunun derinliklerine indi, kimi işlerde ise altını çizip üstünden geçti.
Serginin açılışı 10 Kasım'da Hafriyat Karaköy'de saat 18:00'de gerçekleşti.
Ne yazık ki “Allah Korkusu" adlı afiş sergisi daha açılmadan Vakit Gazetesi’nde "Küstah Sergi" başlığı altında eleştiri konusu olmuştu. Sergi beklenenin aksine ilk gün olaysız geçti. Fakat konusu itibarıyla muhafazakâr tepki beklerken, sergiyi korumak için gelen polisler sergiyi gezerken üç çalışmayı sakıncalı buldular. İkisi  'Atatürk korkusunu' ele alan üç afişi inceleme altına aldılar.
“Bu ironik olay da bir kez daha sanat için bile olsa bir söylemeden bin düşünmenin gerekli (?) olduğunu, eleştiriye ve farklı bakış açılarına ne kadar açık olduğumuzu gösterdi.”
Serginin de metnin de belirttiği gibi:
“Artık ayırmamızı bekliyorlar: Müslümanı Hıristiyandan, ateisti sofudan, gizliyi açıktan. (…) Atatürkçü'yü İslamcı'dan, konu Cumhuriyetse birinciciyi ikinciciden, Batıcıyı Doğucudan ayır dur. Ayırmayıp arayana, şüphe duyana tahammül yok, ama şüphenin engellenmesinden beteri birinci elden bir tecrübenin önüne konulan kalıplar, isimler, sınıflandırmalar, kişinin kendini tanımasının önüne çıkan dur bakalım işaretleri.” 
Sergiye katılan çok sayıda grafiker, tasarımcı, ressam, çizer ve yazar Allah korkusunu farklı şekillerde ele alıyor:
• Bireysel olarak, vicdanın sesi,
• Toplumsal olarak hızla muhafazakarlaşan, İslamileşen ve daha da milliyetçi bir köşeye sıkışan Türkiye'de Allah korkusu,
• Allah korkusu üzerine Atatürk’süzlük korkusu,
• Küçülen dünya ve global ekonomi içinde Allah korkusu.

Hafriyat
Hafriyat Sanat Grubu tasarımcıdan mimara, ressamdan heykeltıraşa  pek çok sanatçının bir  araya geldiği bir topluluk. Kent kültürü üzerine kurduğu yaklaşımını birbiri ardına açtığı sergilerle pekiştirmiş bağımsız, sivil bir sanat hareketi, hayatla sanatın buluşma noktası.
Hafriyat grubunun sergilerine katılan sanatçılar; İstanbul’un, popüler kültürün ironilerini, modern toplumun içsel çatışmalarını ve metropol hayatı  alternatif bakış açılarıyla çalışmalarına yansıtıyorlar. Daha önce sanat galerileri, Atatürk Kültür Merkezi, Asmalımescit Nur Apartmanı gibi çeşitli yerlerde sergilerini düzenleyen Hafriyat grubu çalışmalarına 2007 Mayıs ayında Karaköy’de açtıkları mekanlarında devam ediyor.
Allah Korkusu afiş sergisini görmek isterseniz, sergi  2 Aralık’a kadar Hafriyat Karaköy’de olacak.

Adres: Necatibey Caddesi, No:79, Karaköy- İstanbul
Telefon: 0212 2453168