Dostluk Yurdu Derneği`nde “Tiyatro hayatin aynasidir”

14 Kasım Çarşamba günü Dostluk Yurdu Derneği Hanımlar Komisyonu açılışı gerçekleşti. Güne tüm dernek, kurum, kuruluş Hanımlar Komisyonu başkan ve üyelerinin yanı sıra birçok dostluk sever de katıldıSibel KONFİNO

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Dostluk Yurdu derneği lokalinde Hanımlar Kolu Başkanı Vivi Beskinazi tarafından karşılanan misafirler Fani Hason’un hazırladığı açık büfede tatlı ve tuzlu ikramlarla ağırlandılar. Kahve ve çaylarını yudumlarken sohbet etme imkanı da bulan katılımcılar daha sonra tiyatro salonuna davet edildiler. Başkan Beskinazi yaptığı açılış konuşmasında “Tiyatro Hayatın Aynasıdır” sloganıyla yola çıkan tiyatro ekibinin hazırlıklarına değindi ve devam etti: “Her zaman yenilik peşinde koşan tiyatro ekibimiz bu sene alışılagelmişin dışında bir oyun hazırladı. Hayat, yani yaşam baştan sona ayna karşısında oynanan bir oyundur ve bizler bu büyük tiyatro sahnesinde devamlı rol değiştiren oyuncularız. Hayat şartlarına göre kimi zaman neşeli, kimi zaman endişeli, bazen hüzünlü, bazen coşkulu bir yüz ifadesi ile oynarız rolümüzü. Zaman zaman da karmakarışık duygularla savaşırız ne yapacağımızı bilmeden. Aniden bir ışık yanar uzakta, bize yol gösterir. İşte problem çözülmüştür. Ve ayna karşısında gülümseriz. Mutlu ve huzurlu.” Beskinazi sözlerine, kuliste heyecanla sahneye çıkmak için sabırsızlanan tiyatro ekibini davet ederek son verdi.
İkinci Dünya Savaşı esnasında zulüm gören, aç, susuz ve bitkin bir halde kaçmaya çalışan kadınların canlandırılmasıyla başlayan oyun Forti Barokas tarafından kesilir. Seyircilerin şaşkın bakışları arasında Barokas ve ekip üyeleri konu hakkında tartışmaya başlarlar. Dram yerine eğlenceli, güldüren bir oyun sergilemenin izleyicileri daha memnun edeceği üzerinde fikir birliğine varmaları farklı bir tiyatro izlenileceğinin ilk sinyalleri olur. Açılış gününe hazırlanan oyunun prova aşamasında yaşananların birebir seyirciyle paylaşılmasının ardından tefilin töreni konusunun hicvedilmesine karar verilir. İki eltinin değişik aile yapılarının, olaylar karşısında verdikleri farklı tepkilerin ve tefilin töreni hazırlıklarının sahnelendiği oyun Forti Barokas tarafından yazıldı. Soli Avigdor, Forti Barokas, Lili Doenyas, İnci Büyükbahar, Suzi Eskinazi, Sibel Hiva, Cina Hatem ve Rozi Siloni rolleri üstlenirken, Işık ve efektte Korin Nahmiyas ve Selim Kastoryano, sahne arkasında Meri Pardo ve Elza Kohen yardımcı oldular. Ferit Kohen’in yönettiği “Tiyatro hayatın aynasıdır” adlı tiyatro oyunu farklı tarzı ve yansıttığı tiplemeleriyle seyircileri güldürürken hayatın gerçeklerini de gözler önüne serdi.
Gösteri sonunda sahneye çıkan Vivi Beskinazi oyuncuları tebrik ederek birer hatıra sundu. Renkli bir açılış gerçekleştiren Dostluk Yurdu Derneği hanımları bir sonraki faaliyette buluşma dilekleriyle misafirlerini uğurladılar.