15 Kasim`da tek ses yükseldi “Terörü Lanetliyoruz”

2003`te Şişli Beth İsrael ve Neve Şalom Sinagoglarına yönelik bombalı terör saldırılarında yaşamlarını kaybeden 25 kişi, dördüncü yılında Şişhane meydanında düzenlenen bir törenle anıldıEster YANNİER

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Beyoğlu Belediyesi’nin düzenlediği törene, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı,  Beyoğlu Kaymakamı  Hasan Şenses, Şişli Belediye Başkan Yardımcıları, patlamada mağdur olanlar, yaşamını kaybedenlerin aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şişhane Meydanı’ndaki Barış Anıtı’na çelenk konulması, ölenlerin anısında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın  ardından konuşmalar yapıldı.
Hahambaşı Rav Haleva: “Dört yıl önce saldırılara kurban giden masumların kaybı hala yüreğimizi dağlamaya devam ediyor” sözleriyle başladığı konuşmasında bu acı günü kendisinin ve oğlunun da yaşamaları nedeniyle, saldırıya maruz kalanların  bedenlerinde ve ruhlarında oluşan  arızaların izlerini taşıyanları çok iyi anladığını belirtti.
Her şeye rağmen Tanrı’ya şükrettiğini dile getiren Rav Haleva: “Bugün burada ırk, din, dil, cinsiyet ve renk farkı gözetmeksizin bir araya gelebiliyor, bu canice saldırıyı lanetleyebiliyor, bu türlü hunharlıklar karşısında tek vücut olarak dikilebiliyoruz. Terörün ilk ve belki de tek amacına teslim olmuyoruz, sinmiyoruz, sindirilemiyoruz. Birliğimizi, bütünlüğümüzü, dostluğumuzu, iyi komşuluğumuzu bozmuyor, aksine güçlendiriyoruz” dedi.
İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı  Türkiye’de yüzyıllardır Müslüman Yahudi ve Hıristiyanların barış içinde yaşadıklarını ifade ederek: “Terörün hedefi ortak değerler olan ibadethanelerdir. Başka yerlerde de yapılıyor. Hedef varlığın en güzeli olan insan ve insan hayatı Bazı insanlar ölümleri ile iyilik bırakırlar. Bu saldırıda ölen insanlar da bize iyilik bıraktı ve  birlikte olmayı telkin etti” dedi.  Çağrıcı barışın korunması için din adamlarına büyük görevler düştüğünün bilincinde olduğunu belirterek: “21 yüzyılın ortak değerlerini de katarak beraber yaşamaya devam edeceğiz” dedi.
Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan da; “Terör olayları kişisel olmanın ötesinde toplumun birlikteliğini hedef alan hain saldırılardır.  Her yıl düzenlenen törenlere katılımın artması, bu gün burada birlikte olmamız, onların amaçlarının boşa çıktığını gösteriyor” dedi.
Konuşmaların ardından katılımcıların oluşturduğu kortej sokak boyunca yerleştirilen kırmızı halı üzerinden patlamanın meydana geldiği sinagoga  doğru yürüdü, “Terörü Lanetliyoruz” yazısı önüne kırmızı karanfiller  bıraktı. Çağrıcı ve Hahambaşı  Rav Haleva’nın dualarının ardından, barışı simgeleyen beyaz balonlar uçuruldu.

Saygıyla anıyoruz…

Ahmet Özdoğan
Annette Rubinstein Talu
Anna Rubinstein
Avram Varol
Berta Özdoğan
Bülent Bostanoğlu
Emin T. Yakupoğlu
Fasıl Süslü
Hakan Yüksel
Yoel Kohen Ülçer
Kaya Kaya
Mehmet Eruş
Mehmet Ateş
Mesut Gürol
Murat Şahin
Mustafa Yenier
Naşit Gürel
Nurettin Aydın
Oğuz Kızılırmak
Ömer Yazar
Saadet Güneş
Serkan Balcı
Yona Romano