Arjantin saldirisi zanlilari interpol listesinde

Tahran, 1994`te Arjantin`in Buenos Aires kentindeki AMIA adlı bir Yahudi Kütür Merkezi`ne düzenlenen bombalı saldırıyla bağlantılı olarak, 5 İranlıyı kırmızı bültenle arananlar listesine alan Interpol`e tepki gösterdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Arjantin, 85 kişinin öldüğü 200 kişinin yaralandığı 1994 AMIA Yahudi Kültür Merkezi saldırısının İranlı yetkililer ve bir Lübnan vatandaşı tarafından planlandığını, Hizbullah tarafından da icra edildiğini savunuyor. İran istihbarat servisinin eski şefi Ali Fallahyan ile Devrim Muhafızları'nın eski komutanı Mohsen Rezai de şüpheliler arasında.
İnterpol saldırı ile ilgili olarak 5 İranlı şüpheliyi kırmızı bültenle arananlar listesine ekledi. Kararı üzüntüyle karşıladıklarını ifade eden İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Arjantin yargısı tarafından çıkarılan tutuklama emirlerini onaylaması için Interpol'e siyasi baskı uygulandığını belirtti.
Arjantin ise, Interpol'ün kararını memnuniyetle karşıladı. Başsavcı Alberto Nisman, "Bu karar gösteriyor ki, olayın üzerinden 13 yıl geçmiş olmasına rağmen, yasaların terörle mücadele için sağladığı imkanlar sayesinde adalet aramak mümkün" diye konuştu.
Arjantin'in geçen yıl çıkardığı tutuklama emirleri aslında sekiz kişiyi kapsıyordu. Bunlar arasında, İran'ın eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Rafsancani ve eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti de vardı. Ancak aralarında bu iki ismin de bulunduğu üç tutuklama emri, Interpol tarafından iptal edildi.
Arjantin 2004 yılında ise, bombalı saldırı ile bağlantılı olarak yargılanan 5 Arjantin vatandaşının beraatine karar verdi. Yerel basına göre 4 polis memuru ve bir oto hırsızı, saldırının Arjantin ayağında rol almıştı. 1994'teki bombalama, Arjantin'de Yahudilere yönelik ikinci saldırıydı. 1992'de de, İsrail Büyükelçiliği’ne yönelik bombalı saldırıda 29 kişi hayatını kaybetmişti. Bu olay da henüz aydınlığa kavuşmuş değil.
Dönemin Arjantin Cumhurbaşkanı Carlos Menem soruşturmayı durdurması karşılığında milyarlarca Dolar rüşvet kabul etmekle suçlamış, Menem ise bu iddiaları yalanlamıştı. Saldırı düzenlendiğinden bu yana ne üst düzey bir gözaltı; ne de bir tutuklama yaşandı. Üç yıl önce AMIA saldırılarının onuncu yıldönümünde, halkın öfkesi net biçimde görülmüş; AMIA merkezinin yeniden kurulması nedeniyle düzenlenen törenlere binlerce kişi katılmıştı.