İsrail 400 Filistinli tutukluyu daha serbest birakacak

Arafat`ın ölümünün üçüncü yıldönümünde El- Fetih tarafından Gazze`de düzenlenen gösteri Hamas tarafından kana bulandı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail, ay sonunda ABD'de yapılacak olan Ortadoğu konferansı öncesinde 400 Filistinli mahkumu daha serbest bırakma kararı aldı
İsrail Bakanlar Kurulu, 400 Filistinli mahkumun daha serbest bırakılmasını kararlaştırdı. Haftalık bakanlar kurulu toplantısında konuşan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, 400 Filistinliyi önümüzdeki günlerde serbest bırakmayı planladıklarını söyledi. Olmert bunun Filistinlilere yönelik bir "jest" olduğunu belirtti. Bakanlar Kurulu, İsrail hedeflerine saldıran “eli kanlı” tutukluların ve Hamas militanlarının serbest bırakılmayacağı belirtti.
İsrail Hükümeti ve Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) arasında imzalanan diğer bir anlaşmaya göre silahlarını bırakmayı kabul eden ve İsrail’e karşı eylem yapmayacakları yönünde belge imzalayan yüzlerce Filistinli militan İsrail’in arananlar listesinden çıkarılacak. Çoğu El Fetih militanı olan bu kişilerin Mahmud Abbas’ın güvenlik güçlerine katılması ve Hamas’a karşı El Fetih kuvvetlerini güçlendirmesi öngörülüyor.
Benzer bir anlaşma çerçevesinde birkaç ay önce İsrail 180 Filistinli militanı arananlar listesinden çıkarmıştı.
İsrail yönetimi Gazze’nin Hamas'ın kontrolüne geçmesinin ardından, FÖY Lideri Mahmud Abbas'ı güçlendirmek amacıyla neredeyse tamamı El Fetihli, yüzlerce mahkumu serbest bırakmıştı. İsrail hapishanelerinde 10 binden fazla Filistinli mahkum bulunurken, Filistinliler, bütün mahkmların serbest bırakılmasını istiyor. Ay sonunda Annapolis kentinde yapılacak konferansta İsrail- Filistin barış görüşmelerinin resmen yeniden başlatılması hedefleniyor.