Arafat ölüm yildönümü kanli bitti

Arafat`ın ölümünün üçüncü yıldönümünde El- Fetih tarafından Gazze`de düzenlenen gösteri Hamas tarafından kana bulandı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Filistinli Lider Yaser Arafat’ın üçüncü ölüm yıldönümü nedeni ile Hamas Gazze’deki hükümet binalarının önüne ve yol birleşimlerine yüklü sayıda asker yerleştirdi. Hamas, El Fetih taraftarlarının kapsamlı gösterilerine sahne olmasından endişe ediliyor. Gösterilerin Haziran ayında Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü almasınadan bu yana El Fetih tarafından geçekleştirilen en büyük gösteri olması bekleniyor.  Abbas, Arafat anma törenlerini üç güne yaymayı ve İsrail ile tekrar başlayacak barış görüşmeleri için destek toplamayı planlıyor. İsrail ile barış görüşmelerine karşı çıkan Hamas ise, Abbas’ı vatan haini olmakla suçluyor. El Fetih taraftarları anma törenlerine sokakları sarı bayraklar ve Arafat resimleri ile süsleyerek hazırlandı. El Fetih sözcüsü Hazem Abu Shanab, El Fetih taraftarlarını  Hamas ile oluşabilecek her tür çatışmadan kaçınma konusunda uyardıklarını belirtti. Shanab, silahlı kişilerin törende yer almayacağını sözlerine ekledi.
Gazze’de yapılan anma törenlerine 250 bin’den fazla El Fetih taraftarı katıldı. Gazze’nin en büyük meydanında toplanan göstericiler, maskeli Hamas güvenlik güçleri ile karşılaştı. Açılan ateşler sonucu kanlı bir gün yaşandı. Kıdemli El Fetih yöneticilerinin korumları, patonlarını koruyabilmek için üzerlerine kapanıp, yöneticileri hemen gösteri alanından uzaklaştırdı.Olaylardan iki saat sonra eli silahlı Hamas güçleri protesto mekanının kontrolünü tamamen ele aldı. Anma törenlerinde Hamas güvenlik güçleri kalabalığn üzerine ateş açarak altı kişinin ölmesine ve üçü ağır en az 85 kişinin yaralanmasına neden oldu.
Batı Şeria’dan yayın yapan Filistin Özerk Yönetimi televizyonu ölü sayısını sekiz olarak açıklarken, sadece altı kişinin ismini verdi. Hamas, ölenlerden bir kişinin kendi elemanları olduğunu ve El Fetih’a bağlı bir keskin nişancı tarafından vurulduğunu söyledi. Öte yandan El Fetih söz konusu kişinin törene giden bir üyeleri olduğunu ve bir araçtan açılan ateş sonucu yaşamını yitirdiğini belirterek iddiaları cevapladı.
Görgü tanıkları Hamas tarafından açılan ateşin kalabalığı dağıttığını ve yüzü maskeli Hamas militanlarının ateşe devam etmesi ile ölü sayısının daha da arttığını belirttiyor. Yaklaşık iki saat içinde bölgenin kontrolünü eline geçiren Hamas üyelerinin çok sayıda El Fetih üyesini de tutukladığı kaydediliyor.
Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, konu ile ilgili yaptığı açıklamada Hamas’ı büyük bir cinayete imza atmakla suçladı. Öte yandan Hamas, geçmişte karşılarında yer almış Filistin eski Lideri Yaser Arafat’ın mirasına sahip çıkmaktan geri kalmıyor. Hamas sözcüsü Fevzi Barhoum, kutsal topraklarda halklarının çıkarlarından vazgeçmediği için kendilerinin de Arafat’a saygı duyduklarını belirtiyor.