Amerika kitasinin ilk sinagogu Brezilya`da

1930`larda Nazi Almanya`sından kaçan Yahudi asıllı bilim adamlarına ABD dahil tüm ülkeler kapılarını kapatırken, Atatürk öngörüsü ile Modern Türkiye`nin gelişmesinde faydalı olan bu kişilere kucak açtı.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
1636 yılında inşa edilen ve Brezilya’nın Refice şehrinde bulunan Amerika kıtasının ilk sinagogu 2001’de yeniden restore edildi.  Sinagog şehirdeki Yahudi Cemaati’nin yeniden canlanması için umut vaad ediyor
Brezilya’nın kuzeydoğusunda bulunan Recife şehrinin merkezinde Amerika kıtasının ilk sinagogu bulunuyor. Yahudi tarihinde önemli bir yere sahip olan Kahal Zur Israel Sinagogu, Sefarad Yahudilerinin Hollanda boyunduruğunda 1636 yılında inşa edildiği tahmin ediliyor. Curaçao’daki Mikve Israel Congregation ve Karayip adalarındaki Hollanda Antileri, Amerika’nın ilk Yahudi Cemaatleri olarak kabul ediliyor.
Dünya’nın en geniş Katolik halkına sahip Brezilya’da Recife Sinagogu Yahudi mirası için önemli bir sembol haline geldi. Eski haritalara göre, arkeolojik kazılar sinagogun kalıntılarını gün ışığına çıkardı. Kazılarda altı kat aşağıda bulunan ve dini inanca göre yıkanmak için kullanılan orijinal Mikve de bulundu. Recife sinagogu 2001 yılında yeniden restore edilerek, halka açıldı. 2001 yılından bu yana sinagog turistler ve yabancı tarihçiler tarafından en fazla ziyaret edilen mekan haline geldi.
Tarihçilerin yaptığı araştırmalar Yahudilerin Brezilya toplumundaki rolünü gözler önüne seriyor. Recife Yahudi Tarihi Arşivi Başkanı Tania Kaufman konuyla ilgili olarak, ‘Araştırmalar, Brezilya’nın Portekiz, Hindistan ve Afrikalı bakış açısına sahip olduğu görüşünü sorgulamamızı sağlıyor. Yahudilerin geçmişte Brezilya’nın kültürel mirasına büyük katkıda bulundu’ dedi. Brezilya ve Amsterdam’daki tarihi kayıtlara göre, Yahudiler şeker endüstrisine, yol, köprü, kuzeydeki basit lağım sisteminin yapımına yardımcı oldu.
Hollandalı tarihçi Franz Leonard Schalkwijk’in araştırmalarına göre, 1645’lerde Recife’deki Yahudi Cemaatinin, 1630 üyesi bulunuyordu. Schalkwijk, ‘Church and State in Dutch Brazil’ (Hollanda sömürgesi Brezilya’da Klise ve devlet) adlı kitabında konuyla ilgili olarak, ‘Yahudiler tarafından sağlanan ekonomik üstünlük Katolik ve Protestanlar tarafından birçok kez protesto edildi’ açıklamasını yapıyor. Brezilya’da 1654’ün sonunda Hollanda rejimi sona erdiğinde, Yahudiler ülkeden sürülerek, Roman Katolik Engizisyon Mahkemeleri tarafından soruşturulmaları emredildi.
Refice’den bir grup New York’ta bulunan Shearith Israel kuruluşunu kurmak üzere Kuzey Amerika’da bir araya geldiler. Yeniden restore edilen sinagog, göç edenlerden dolayı giderek nüfusu azalan ve 300 aileye kadar düşen Refice’deki Yahudi Cemaati’nin canlanması için umut vaat ediyor. 2005 yılında Recife sinagogu 1654’den bu yana ilk kez bir Haham ile tanıştı. Şehirde ayrıca dört sinagog daha bulunmasına karşın, Yahudiler düğünlerini ve bar- mitzva gibi törenlerini özel bir anlamı olmasından dolayı Kahar Zur Sinagogunda kutluyor. Sinagog kültürel rönesansın öncülerinden sayılıyor. Her yıl Kasım ayında, dans edilen, sinemaya gidilen, yemek yenen ve yaklaşık 20 bin ziyaretçinin katıldığı Yahudi festivali düzenleniyor.