Auschwitz anlaşmazliği

1930`larda Nazi Almanya`sından kaçan Yahudi asıllı bilim adamlarına ABD dahil tüm ülkeler kapılarını kapatırken, Atatürk öngörüsü ile Modern Türkiye`nin gelişmesinde faydalı olan bu kişilere kucak açtı.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Rusya’nın II. Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden 6 milyon Yahudi’den bir kısmının Sovyetler vatandaşı olduğunu iddia etmesi üzerine, Polonya ile Rusya arasındaki eski anlaşmazlık yeniden alevlendi
II. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından katledilen kurbanların anısına yapılan Auschwitz’deki anıta yönelik tartışmalar Polonya ve Rusya arasındaki kırgınlığı yeniden alevlendirdi.
Nazilerin katliamında hayatını kaybeden Rusyalılar anısına müzede yer alan sergi üç sene boyunca kapalı kalmış ve kurbanların vatandaşlığına dair süren anlaşmazlık yüzünden yeniden açılması ertelenmişti.
Rus tarihçilere göre Auschwitz- Birkenau’da hayatını kaybeden 1,5 milyon Yahudinin önemli bir kısmı Sovyetler Birliği vatandaşıydı. Auschwitz müzesi yetkilileri ise Polonya, Romanya ve Baltık ülkeleri vatandaşı olan yaklaşık bir milyon Yahudi’nin 1939 yılında Hitler ile Stalin arasında, Avrupa’nın merkezini genişletmek için yapılan bir anlaşmadan dolayı Sovyetler Birliği’ne göç ettiğini savunuyor.
Moskova’da günlük yayınlanan Kommersant Gazetesi’ndeki habere göre, Rus yetkililer müzedeki serginin Polonya tarafından politik nedenlerden ötürü kasten açılmadığını iddia etti. Rusya parlamento üyelerinden biri ise Polonyalı siyasilerin tarihi yeniden yazmaya çalıştıklarını belirtti. Müze Yöneticisi Piotr Cywinski’nin Reuters’a verdiği demeçte müzenin politikaya göre yönetilmeyeceğini ifade etti. Cywinski, Rusya’ya yönelik serginin kapatılmasının nedeni olarak müzenin tarihçilerinin ve uluslararası Auschwitz- Birkenau Konseyi’nin kararını gösterdi.  Cywinski konuyla ilgili olarak, “Auschwitz- Birkenau’da ölen insanlara saygı duymalıyız. Çingene veya Estonyalı iseler onlara Rus diyemeyiz” dedi.